Deutsche Bahn (DB) bu yılın yarısı itibariyla kârının yüzde 39'a düştüğünü dün açıkladı. Buna göre, demiryolu şirketinin vergi sonrası kârı ilk altı ay için 391 milyon euroya gerilemiş oldu.

Kazancın aşırı bir şekilde düşmesini geçtiğimiz aylarda yapılan grevlere bağlayan DB Genel Müdürü Rüdiger Grube, iş bırakma eylemlerinin şirkete yaklaşık 252 milyon euroya mal olduğunu duyurdu. "Yılın ilk yarısı kazancımızdan memnun değiliz." diyen DB Finans Şefi Richard Lutz ise kötü performansın fırtınalı hava şartlarına bağlı olabileceği bilgisini verdi.

Öte yandan, DB'nin yolcu sayısında yüzde 1,6 düşüş yaşanırken, şirket grubunun geliri yüzde 1,3 oranında artarak, 20 milyar euroya yükseldi. Ayrıca, şehirlerarası otobüs firmalarının piyasaya girmesi ve DB'ye kıyasla daha ucuz seyahat imkanı sunması rekabetin artmasına neden olmuştu.

Yakıt fiyatlarının düşmesiyle birlikte araba kullanıcıları da trenleri tercih etmemeye başladı. DB, firmanın kârını artırmayı hedefleyen altı maddelik yeniden yapılanma planı sunmuştu. Bununla beraber Grube, DB'nin daha hızlı, verimli ve müşteri odaklı olacağını duyurdu.