Almanya’da işgücü açığı büyüyecek. Yeni yapılan bir araştırma sonuçlarına göre önümüzdeki beş yıl içinde işgücü açığı 1 milyon 800 bin kişiye yükselecek.

Frankfurter Allgemeine Gazetesi’nin haberine göre ilerleyen yıllarda işgücü açığı daha da genişleyecek ve 2040 yılında bu açık yaklaşık 4 milyon olacak. İşgücü açığı en fazla hissedileceği sektörler arasında öncelikle hizmet sektörü ile sağlık ve bakım sektörü yer alıyor ancak açık tüm meslek dallarında ortaya çıkacak. Bavyera Ekonomileri Birliği’nin (VBW) yaptığı araştırmaya göre işgücü açığının 500 bin kadarını akademisyenler oluşturacak.

VBW Başkanı Bertram Brossardt benzer bir araştırmanın bundan üç yıl önce de yapıldığını ve o dönemde akademisyen açığının daha fazla, kalifiye işçi ihtiyacının ise daha az olacağının tahmin edildiğini söyledi. Brossardt, ancak geçen zaman içinde eğitim patlaması yaşandığını ve üniversitelere yönelik ilginin artmasıyla akademisyenlere duyulan ihtiyacın azaldığını ancak kalifiye eleman ihtiyacının arttığını söyledi.

Yeni verileri değerlendiren başkan Brossardt, işgücü açığına siyaset ile ekonominin çözüm getirebileceğini savundu ve iş piyasasına yönelik ilginin arttırılması gerektiğini ifade ederken özellikle kadınlar için aile ile meslek hayatını kolaylaştırıcı önlemler alınmasını talep etti. Brossardt ayrıca kalifiye işçilerin eğitim kalitelerinin de yükseltilmesini istedi.