Almanya iki haftadır, postacıların başlattığı grevin bitmesini beklerken, iletişim sendikası DPV'nin de süresiz greve katılacağı haberi büyük hayal kırıklığına neden oldu. Ülke genelinde yaklaşık 23 bin posta çalışanının katıldığı grevde taraflar anlaşmaya bir türlü yanaşmıyor.

Hizmet sektörünün en büyük sendikası Ver.di'nin başlattığı süresiz grev, Almanya genelinde yayılmaya devam ederken, iletişim sendikası DPV'de Deutsche Post çalışanlarını iş bırakma eylemine çağırdı. DPV'nin, süresiz greve gidilmesi için sendika üyelerinin yüzde 92'si dün yapılan oylamada evet oyu kullandı.

DPV Başkanı Volker Geyer aşamalı olarak dünden itibaren ülke çapında dağıtım merkezlerinde çalışan, paket ve mektup dağıtan postacıların süresiz greve gideceklerini açıkladı. Geyer, oylamanın Deutsche Post için açık bir mesaj olduğunu ifade ederken, iş anlaşmazlığının bu derece tırmanmasının sorumluluğunu tamamen işverenin üzerinde olduğunu vurguladı. DPV'nin çağrısına ise Deutsche Post, 'teslimatları fazla etkilemeyeceği' değerlendirmesiyle cevap verdi. DPV sözcüsü ise işverenin grevin etkisini 'çok açık bir şekilde hissedeceğini' söyledi.

Deutsche Post, Deutsche Telekom ve Postbank çalışanlarını temsil eden DPV sendikası, posta şirketinin 86 bin çalışanının maaşlarına yüzde 5,5 zam yapılmasını ve çalışma saatlerini 38,5 saatten 38 saate indirilmesini istiyor. Ayrıca, bir paket veya mektubun ulaştırılması için gereken zamanı belirleme adına iş yükünün adil bir şekilde dağıtılmasını da talep ediyor. Öte yandan, Deutsche Post’un Bonn'da bulunan merkez binası önünde 4 bin kişi ile gösteri düzenleyen Ver.di Başkanı Frank Bsirske, posta şirketini, uzun sürecek iş bırakma eylemi ile tehdit etti. Yaklaşık iki haftadır devam eden greve Almanya genelinde 23 bin Deutsche Post çalışanının katıldığı tahmin ediliyor.

Ver.di, Deutsche Post’un kurduğu 49 bölgesel şirkette çalışan 6 bin işçinin toplu sözleşmesine göre maaş ödenmesini talep ediyor. Bunun karşılığında 2015 için düzenli ücret artışından vazgeçerek bir defalığına 500 Euro verilmesini ve gelecek yıl için de yüzde 2,7 oranında ücret artışını istiyor. Ortalama 17,70 Euro saat ücreti ödendiği vurgulayan Deutsche Post tarafı ise bunun yeterince yüksek olduğunu ve daha fazlasının rekabet gücünü zayıflatacağını savunuyor.