ABD ve Avrupa Birliği arasında yapılması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) bugün Almanya’nın başkenti Berlin’de binlerce vatandaş tarafından protesto edildi. Protestoyu Almanya’da bulunan çeşitli sivil toplum örgütleri ve STK’lar birlikte organize etti. Bunun için Berlin ana tren istasyonuna büyük bir sahne kuruldu. Sahne başbakanlığa ve Alman Federal Meclis'ine çok yakın bir yerde. Sahneden katılımcılara seslenenler hep bir ağızdan hükümete çağrıda bulundu.

“Artık Hükümetin buradan da bizleri duymama imkanı yok.” diyen organizatörler, TTIP anlaşmasının AB ve özellikle Almanya için çok zararlı olacağını savundu. Göstericiler tarafından anlaşma ile birlikte AB’nin üretim ve ürün pazarlama konusundaki yüksek standardının kaybolacağı endişesi taşınıyor. Göstericiler Berlin ana tren istasyonundan birlikte Friedrich Caddesi üzerinden Siegessäule adlı meydana kadar yürüdüler.

AB, ABD ile TTIP anlaşmasını 2013 yılından bu yana sürdürüyor. Anlaşmaya karşı olan uzmanlar anlaşmanın Brüksel ve Washington tarafından gizli yürütülmesini eleştiriyor. Çoğu uzman anlaşma ile endişe ve korkularını dile getirirken ürün standartların gerilemesinden korkuyor. Ayrıca uzmanlar büyük ve tanınmış şirketler için yapılacak özel anlaşmaları da doğru bulmadıklarını ifade ediyor.