Almanya’da yılbaşından beri vergi kaçıranlarla ilgili uygulama sertleşmesine rağmen kendini ihbar edenlerin sayısında önemli bir gerileme olmadı. Yeni uygulamaya göre hem ödenecek ek ücret artarken, hem de cezai sınır 50 bin eurodan 25 bin euroya düşürüldü.

Aşağı Saksonya’da bu yılın ilk altı ayında vergi kaçırdığı için bin 709 kişi kendini ihbar etti. İhbar edenlerin çoğu vergi kaçakçılarının isimlerinin yer aldığı CD’lerin Almanya tarafından satın alındığından korktuğu için kendini ihbar ediyor. Aşağı Saksonya Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre bir önceki yıla oranla eyalette kendini ihbar eden vergi kaçakçılarının sayısında tahmin edildiği şekilde büyük bir gerileme olmadı.

İhbarlar sayesinde eyalet kasasına yaklaşık 300 milyon euro para girdi. Eyalette geçtiğimiz yıl içinde ise 3 bin 797 vergi kaçakçısı kendini ihbar ederken, bir önceki yıl bu rakam 2 bin 862 olarak kayıtlara yansımıştı. Aşağı Saksonya Maliye Bakanı Peter-Jürgen Schneider (SPD) vergi kaçakçılarıyla ciddi şekilde mücadele edileceğini belirterek, "İsviçre, Lüksemburg ve Lichtenstein’den satın alınan bilgilerle gelişmeler pozitif oldu. 30 Haziran’a kadar geçen süre içinde ihbar edilen meblağ 294 bin euroyu buldu." dedi. Aşağı Saksonya vergi kaçıranların isimlerinin yer aldığı CD’lerin satın alınması için 855 bin euro katkı sağladı.

Almanya’da 1 Ocak 2015 tarihinden beri vergi kaçakçıları için yeni uygulama yürülükte. Buna göre daha önce kendini ihbar etme durumunda ceza almadan kurtulma sınırı 50 bin euro iken bu rakam yılbaşında 25 bin euroya düşürüldü. Bu rakamın üzerinde vergi kaçıranlar yüzde 10 ek ücret ödemekle birlikte haklarında kovuşturma da yapılabilecek. 100 bin euro vergi kaçıranlar yüzde 15, bir milyon üzeri vergi kaçıranlar ise yüzde 20 ek ücret ödeyecek.