Almanya bir taraftan atom enerji santrallerini kapatılmaya çalışılırken, diğer taraftan da yenilenebilir enerjiye büyük yatırım yapmaya devam ediyor. Ülkede en büyük ikinci rüzgâr elektrik üretim çiftliği ‘Global Tech I’ hizmete girdi. Almanya’dan karaya 140 kilometre mesafede kuzey denizinde 80 rüzgâr tribününden oluşan çiftlikte 40 Megavat enerji üretimi yapılacak. Üretilecek elektriğin 445 bin evin elektriğini karşılaması bekleniyor. Merkezi Hamburg’da bulunan çiftliğin deniz ortasındaki istasyonunda ikişer haftalık vardiyalı 37 kişi istihdam edilecek.

Yaklaşık 1,8 milyar Euro yatırım yapılan çiftlik ortakları arasında Stadtwerke München, Darmstädter Entega AG ve Schweizer Axpo International S.A şirketleri bulunuyor. Çiftliğin Hamburg’daki merkezde yapılan açılışına katılan Hamburg Eyalet Başbakanı Olaf Scholz, finansman sağlayanların bölge ve ülke sınırlarını aştığını belirterek, “Bremen ve Aşağı Saksonya’nın sorumlulukları gibi Hamburg’un da çiftliğin işletilmesi ve kontrol edilmesi sorumluluğu var.” dedi.

“Global Tech I’ kuzey denizinde olması çok güzel bir örnektir.” diyen Bremen Eyalet Başbakanı Dr. Carsten Sieling ise “Bugün açılışı yapılan rüzgar enerjisi çiftliği ihtiyaç tabanlı ve yararlı yasal temellerin sağlanması için büyük bir sinyaldir.” dedi.

Bir elektrik mühendisi olarak ‘Gloabal Tech 1’ in kurulmasının kendisini çok etkilediğini belirten Aşağı Saksonya Ekonomi Bakanı Olaf Lies deniz rüzgar gücünün kullanılmasına Münih’ten ilgi gösterilmesini de çok güzel bir gelişme olarak değerlendirdi.