Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nün (Ifo) hesaplamalarına göre dış ticarette dünya rekoru kıran Almanya’nın 2014 yılı için cari fazlası 220 milyar Euro oldu. İkinci sırada 150 milyar Euro ile dünya ticaretinin yükselen yıldızı Çin yer alırken, üçüncü sırayı 100 milyar Euro ile petrol ihracat ülkesi Suudi Arabistan aldı. Hesaplamalara göre geçen sene Almanya ithal ettiği mal değerine kıyasla 190 milyar Euro değerinde mal ihraç etmeyi başardı.

Uzmanlara göre ihracatın artmasında geçen senenin ortasında başlayan, ancak son aylarda hızlı düşüş yaşayan petrol fiyatları etkili oldu. Bunun dışında değer kaybeden Euro da Alman ürünlerinin ABD ve İngiltere gibi pazarlarda ucuz olmasını sağlayarak cari fazlalığa katkıda bulundu. Ifo enstitüsünden yapılan açıklamada yıllık fazlalığın çoğunluğu 170 milyar Euro ile Avrupa Birliği (AB) bölgesinden elde edildi. Cari fazlalık Almanya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) yüzde 7,5'ine tekabül ediyor.

Bu oran Avrupa Komisyonu’nun yüzde 6 sınırının üzerinde olduğu için Almanya birçok ülke tarafından eleştiriliyor. Ancak, Alman Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaueble Reuters’e verdiği demeçte, elde edilen cari fazlalıkta Almanya’nın sorumluluğunun olmadığını, daha ziyade Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) aşırı gevşek para politikası ve düşük Euro döviz kurundan kaynaklandığını dile getirdi.

“Made in Germany” markalı ürünler için çok güçlü talep olduğunu ifade eden Ifo ekonomi uzmanı Steffen Henzel, bilhassa ABD ve İngiltere gibi önemli tüketim ülkelerinin ekonomisinde canlanmaların olmasının ticaret fazlası oluşmasına katkı sağladığını sözlerine ekledi. Enstitü ayrıca, petrol fiyatlarının düşük, Euro’nun güçsüz ve ECB’nin parasal genişlemesinin başarılı olması halinde Alman dış ticareti için 2015'in rekor yılı olacağını tahmin ediyor.