Almanya'da, gayrimenkul fiyatları her geçen gün artıyor. Alman Yatırımcı Bankalar Birliği (vdp), fiyatların 2014 yılında bir önceki seneye kıyasla yüzde 6 arttığını tespit etti. Bu oran tüm Alman gayrimenkul pazarı için ise 2003'ten beri yüzde 23'e ulaşmış durumda. Buna rağmen Alman Merkez Bankası (BBk) aylık raporunda emlak balonu tehlikesinin görülmediğini açıkladı. 'Almanya geneline bakıldığı zaman kat mülkiyetinde henüz ciddi pahalılaşma görülmüyor.' denen raporda, özellikle müstakil evlerin ve apartman dairelerinin bazı şehirlerde aşırı pahalılaştığına dikkat çekildi.

YÜKSEK FİYATLAR TALEBİ AZALTIYOR

Raporda, kentlerdeki gayrimenkul daireler için fiyatların yavaş arttığı belirtilirken 'Büyükşehir alanlarındaki müstakil evler için fiyatlar artmaya devam ediyor.' dendi. Kentlerdeki gayrimenkul fiyatlarının yavaşlamasının en büyük sebeplerinden biri, yüksek fiyatlardan ötürü talebin azalması olarak gösterildi. Ayrıca, 2014'ten itibaren bir önceki yıla göre yeni konut sayılarının artmasının da fiyatların yavaş artmasında etkili olduğu ifade edildi.

Araştırma şirketi Bulwiengesa, 2014 yılında Alman şehirlerindeki konut fiyatlarının yüzde 5,1'e yükseldiğini açıkladı. Bu oran 2013 yılında yüzde 7,25 olarak kayda geçmişti. Fiyat artışında BBk, "2010 ekonomik iyileşmesinden beri gayrimenkul pazarı için fiyatlar ilk defa geriledi" değerlendirilmesinde bulunurken, kentsel ve kırsal alanlardaki gayrimenkul fiyatlarındaki farkın azaldığına da dikkat çekildi.

Öte yandan vdp, Alman gayrimenkul pazarının büyümeye devam edeceği beklentisinde. Alman Yatırımcılar Bankalar Birliği Genel Müdürü Jens Tolkcmitt'e göre düşük faiz oranı, yüksek uluslararası sermaye hareketliliği ve ülkenin nispeten istikrarlı bir ekonomik performansı, Alman gayrimenkulüne olan talebi devam ettirecek. Hız kesmeyen talep neticesinde fiyatların artacağını söyleyen Tolkcmitt, bunun bireysel pazarlarda düzelme sağlayacağını savundu. Buna karşılık vdp ise ticari emlak piyasalarının sallantıda olduğu görüşünde. Bu alanda, 2014 yılının son çeyreğinde konut fiyatları bir önceki yıla göre sadece yüzde 2,4 artış kaydetti.