Almanya Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble (SPD) ve Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel (SPD) borç almadan oluşturulan 2016 bütçesi ve 2019 yılında kadar oluşturduğu mali planı kamuoyuna tanıttı. Hükümet 2015 yılında 49 yıl aradan sonra elde ettiği “Sıfır yeni borçsuz bütçe” başarısını 2019 yılına kadar devam ettirmeyi hedefliyor.

2019’da kadar oluşturulan borçsuz yeni yatırım planını “Bütçe politikasında yeni bir döneme giriyoruz. Yatırımları önemli oranda artırıyoruz fakat yeni borç almıyoruz. Böylece hem Almanya’nın geleceğini güvence altına alıyoruz hem de bütçe alt yapısını sağlamlaştırıyoruz.” diye tanıtan Maliye Bakanı Schäuble, altyapı yatırımlarına, belediyelere ve yerel kalkınma çalışmalarına 24 milyar Euro bütçe ayrılacağını ifade etti.

2016-2018 yıllarında yatırım için ayrıca 10 milyar Euro bütçe aktarılacağını söyleyen Schäuble, “Bunun 7 milyar Euro’su geleceğe yönelik özellikle ulaştırma altyapısı, dijital altyapı, enerjinin etkin kullanılması, iklimin korunması su ve sel baskınlarından korunma ve şehirlerin yeniden inşası alanlarında kullanılacak. 3 milyar Euro da çocuk bakım ve anaokulu hizmetleri için ayrılacak.” dedi. Mali olarak zayıf belediyeleri de destekleyeceklerini söyleyen Maliye Bakanı Schäuble, belediyelere ek 5 milyar Euro ödenek ayıracaklarını bunun 3,5 milyar Euro’sunu yatırım sıkıntısı yaşayan belediyelere aktaracaklarını kaydetti.

2018 yılından sonra Federal yönetimin belediyelere ayrıca 5 milyar Euro ek destek sözü verdiğini hatırlatan Schäuble, “Bu federal yönetimin belediyeler için aldığı sorumluluğun göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

Hükümetin eğitim, bilim ve araştırma çalışmalarına da 2015 yılına göre 2016’da 700 milyon Euro’luk artışla 16 milyar Euro bütçe ayıracağını belirten Federal Ekonomi Bakanı Gabriel, iç güvenlikteki beklentileri karşılamak için bütçenin mali plan çerçevesinde 1,8 milyar Euro artırılacağını söyledi.

Savunma Bakanlığı'nın da bütçesinde artırıma gidildiğini kaydeden Gabriel, 33 milyar Euro olan savunma bütçesinin gelecek yıl 34,2 ve bir sonraki yılda 35 milyar Euro’ya çıkarılacağı bilgisini verdi. Federal hükümet, 2016 yılında 312,5 milyar Euro harcamayı planlarken bunun 2017’da 318,9 ve 2019’da da 334 milyar Euro’yu bulacağına dikkati çekti. Hükümet söz konusu yıllardaki harcamalar için borç yapmayacak.