Almanya’da gelecek yıllarda yaklaşık 135 bin aile şirketinde yönetimin genç kuşağa devredilmesi bekleniyor. Daha önceleri kız çocukları 'son çare' olarak aile şirketlerinin başına getirilirken, günümüzde yönetimi kız çocuklara devredilen aile şirketlerinin oranı üçte bire ulaştı.

Deutsche Welle Türkçe servisinin verdiği habere göre Almanya’da yüz binlerce küçük ölçekli şirketi bulunuyor ve bunların 135 bini 2018 yılına kadar yeni idareci bulmak zorunda kalacak.

İki milyon kişinin ekonomik geleceği işletmenin başarıyla bir sonraki nesle devredilmesine bağlı. Patronların yarısı şirketini çocuklarına bırakırken, diğer yarısı şirkete dışarıdan işletmeci alıyor.

AİLE ŞİRKETLERİ KADIN İDARECİLERLE DE YÖNETİLEBİLİYOR

Bonn’daki orta ölçekli işletmeler araştırma merkezinden Rosemarie Kay , yaşlı işadamlarının artmasına ve aile şirketleri içinde uygun halef bulunamamasına rağmen yönetici kademelerinde boşluk doğmadığını ve şirket satın almak isteyenlerin sayısının devredilmeyi bekleyen şirketlerin sayısını aştığını söylüyor. Geleneksel olarak Almanya’da patronluk babadan oğla geçmekteydi. Oğul yoksa uygun bir damat aranır ya da dışarıdan müdür getirilirdi.

Günümüzde ise kadınların işlettiği şirketlerin sayısı artıyor. Üstelik onlar şimdiye kadar „erkek işi“ sayılan sanayi branşlarında dahi başarılı olabiliyorlar. Erkekler genç yaşta karar verip kendilerini işletmeciliğe hazırlıyorlar. İşten anlamadığı halde mecburen babasının işletmesini devralan kadınlar ise kendilerini yetiştiriyor ve ticari başarı açısından erkeklerden geri kalmıyorlar.

MODERN ŞİRKETLERDE CİNSİYET FARKI KALMADI

Bonn’daki orta ölçekli işletmeler araştırma merkezi uzmanlarından Nadine Schlömer-Laufen ise 'başarılı kadın yönetici' olmanın sadece ebeveynin teşvikine bağlı olmadığını belirterek şunları söyledi:

"İş dünyasında kadın yönetici anlayışının hızla yayılıyor. Kız evladın kendine güvenmesi ve yöneticiliğe hazır ve ehliyetli olduğuna kendini inandırması gerekir. Çoğu kız çocuğun bu iradeyi gösteremediği bir gerçek. Zamanla işletmecilikte roller değişecek ve imalat sanayi gibi erkeklerin sözünün geçtiği branşlarda da kadın yöneticilerin sayısı artacak. Ancak şirketin başına kimin geçeceğine nihayetinde şirket sahibi karar verir. Patronların büyük çoğunluğunun erkek olduğunu da unutmayalım."