Alman Makinistler Sendikası (GDL) ile Alman Demiryolu İşletmesi (DB) arasında anlaşma sağlanamaması üzerine Salı günü yük taşımacılığı ve Çarşamba gecesi yolcu taşımacılığında görevli makinistlerin başlattığı süresiz grev sürpriz bir şekilde sona erdi.

Taraflar görüşmelerin Thüringen Eyaleti Başbakanı Bodo Ramelow ve Brandenburg Eyaleti eski Başbakanı Matthias Platzeck arabuluculuğunda devam etmesi konusunda anlaşmaya vardı. 17 Haziran tarihine kadar devam etmesi düşünülen görüşmeler sırasında yeni bir grev yapılmaması konusunda da görüş birliğine varıldı.

10 AYDA 9 GREV

Almanya’da yaklaşık 20 bin makinist ve 17 bin demiryolu personelini ilgilendiren grevler sendikanın işverenden 39 saat olan haftalık iş saatinin 38’e indirilmesi, fazla mesainin yıllık 50 saat ile sınırlandırılarak çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi gibi ücret artışı konularında isteklerinin karşılanmaması üzerine başlamıştı. İlki geçtiğimiz yıl 1 Eylül 2014 tarihinde 3 saatlik uyarı grevi niteliğinde başlayan grevlerin en uzun süreni ise bu ay içinde 4- 10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşmişti. GDL yaklaşık 10 aylık süren görüşmelerde sonuç almaması üzerine bu kez süresiz greve gitmişti.

Sendika, yaklaşık 10 aydır devam eden pazarlıkların sonuçsuz kalmasında sorumluluğun Demiryolları İşletmesi’ne ait olduğunu açıklamıştı. GDL, işvereni kendilerini oyalamakla ve hükümetin yaz mevsiminde çıkaracağı yeni toplu sözleşme yasasını beklemekle suçluyor. Söz konusu yasa, GDL gibi küçük sendikaların yetkilerini azaltıyor ve toplu sözleşme görüşmelerinin tek elden yürütülmesini sağlarken, bu yasanın yeni görüşmeleri etkileyip etkilemeyeceği önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

TURİZMCİLER DERİN NEFES ALDI

Makinistlerin grevi sona erdirmesi özellikle turizmcilere derin bir nefes aldırdı. Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte özellikle Kuzey Almanya’daki sahil şehirlerindeki işletmeler, grevlerin ziyaretçi sayısını etkileyeceğinden endişe ediyordu.

Almanya’da ulaşımda hayatı adeta felç eden grevler yük taşımacılığında da büyük sorunlar yaşanmasına, ürünlerin zamanında yerine ulaşmamasına neden oluyordu.

KREŞ GREVLERİ DEVAM EDİYOR

Makinist grevleriyle birlikte özellikle kuzeyde bir çok ilde devam eden kamu kuruluşlarına bağlı kreşlerde yaklaşık iki hafta önce başlayan süresiz grev hala devam ediyor. İş ve ücretlerin iyileştirilmesi için yapılan grevlerin ne zaman sona ereceği konusunda kesin bir bilgi yok.