Almanya’nın Rusya’ya olan ihracatı, bu yılın ilk yarısında önemli ölçüde azaldı. Batılı ülkelerin Rusya’nın Ukrayna politikası dolayısıyla uyguladıkları önlemlerin bir sonucu olan bu düşüş bir önceki yıla göre yüzde 31 oranında gerçekleşti.

Almanya’nın Rusya’ya ihracatı bir yıl öncesine göre 10,5 milyar Euro azaldı. İhracat 2013 yılında Rusya’daki zayıf konjonktür sebebiyle yüzde 6 oranında düşmüştü. 2014’te ise önlemlerle birlikte düşüş yüzde 18 oranında gerçekleşmişti. Alman Ekonomisi Doğu Kurulu bu yılki kaybın yüzde 25 oranında olacağını tahmin ediyor. Bu da 9 milyar Euro’luk bir kayıp anlamına geliyor.

Rusya, Alman şirketler için en hızlı büyüyen piyasalardan biri idi. Bu ülkeye olan ihracat 2000 ila 2014 yılları arasında dört kat artmıştı. Rusya, Çin’den sonra Almanya’nın en önemli müşterisi olmuştu.

Batılı ülkeler ve Rusya'nın karşılıklı ambargo ve yaptırımları ithalatı da etkiledi. Yılın ilk yarısında Rusya’dan ithalat yüzde 24 oranında azalmış. Bu da 15,5 milyar Euro’luk ticarete tekabül ediyor. Almanya’nın en önemli enerji kaynağını Rusya oluşturuyor. Geçen yıl petrol ve doğalgazın yaklaşık üçte biri Rusya’dan elde edilmişti. Rusya’dan ithal edilen ürünlerin beşte dördü enerji ürünleri.