İSTANBUL (AA) - Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, küresel piyasalardaki beklentilere ilişkin, "Önümüzdeki süreçte de Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) etkisiyle doların küresel olarak değer kaybettiğini, küresel çapta dolar varlıklarından çıkışlar yaşandığını görebiliriz" dedi.

Gözgör yaptığı yazılı açıklamayla piyasalardaki gelişmeleri ve beklentileri değerlendirdi.

"Altının gramı yeniden 118-120 TL seviyesinde fiyatlanabilir"

Fed’in aralık ayında gerçekleştirdiği toplantıda açıklanan yıl sonu faiz oranı tahminleriyle piyasa beklentileri arasında önemli farklılıklar bulunduğunu aktaran Gözgör, altın fiyatlarına ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

"Piyasalar Fed'in yıl içinde en fazla 2 faiz artışını fiyatlarken, Fed üyeleri 4 faiz artışı bekliyordu. Bu toplantı sonrası Fed ile piyasa beklentisinin artık paralel olduğunu bu yüzden Fed’in yapacağı olası iki faz artışının piyasa tarafından fiyatlandığını ifade edebiliriz. Bu durum küresel olarak doların aşağı yönlü düzeltme sürecine girmesine neden olabilir. Fed’in hızlı faiz artışına yönelmeyeceği beklentisi ve doların zayıflaması altın fiyatlarının 2016 yılının başında yükselişlerinin devam etmesinde etkili olacaktır.

Bu beklentilerle paralel ons altın fiyatının 1300 dolar seviyesine yükseldiğini görebiliriz. Gram altın fiyatlarına baktığımızda ise ons altın yükseliş gerçekleştirmesine rağmen TL’nin değer kazanması gram altının yükselişlerini bir miktar sınırladı. Ancak, ons altının 1280 -1300 seviyesine yükseliş potansiyelinin olması, TL’nin 2,90 seviyelerinde tutunması durumunda gram altın yeniden 118 -120 seviyelerine, çeyrek altın ise 200- 210 TL seviyelerine çıkabilir.