Alüminyum sektörünün ilerlemesi yolunda hayata geçen projelerden Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin (ALUTEAM) çalışmalarına değinen ALUTEAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Koç, sektörün hedeflerine ulaşması yolunda atacağı adımlarla ilgili görüşlerini de dile getirdi.
Değer açısından en fazla ithal edilen metallerden birinin alüminyum olduğunu söyleyen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi (ALUTEAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Koç, Türkiye’nin bu alanda daha çok işleme ve şekillendirme noktasında uzmanlaşmış bir ülke olduğunu ifade etti.
İSTANBUL KALKINMA AJANSI DESTEKLİ BİR PROJE
2012 yılında ilk olarak proje şeklinde hayata geçen ALUTEAM, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) bünyesinde Girişimci Alüminyum Sanayici ve İşadamları Derneği (GALSİAD) ortaklığı ile kuruldu. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğini alan projeyi değerlendiren ALUTEAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Koç, özellikle aldıkları desteklerin kendileri için önemine vurgu yaptı. Şu anda 4’üncü projelerini yaptıklarını belirten Koç, ‘’Yeni projemizle birlikte İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) de projemize dahil oldu’’ dedi. En son enerji verimliliği kapsamında alüminyum imalat tesisleri için enerji verimliliği ve sera gazlarının azaltılması adı altında bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Koç, aldıkları desteği geliştirdikleri projelerle sürdürmeye devam ettiklerini vurguladı.
‘’8 MİLYAR DOLARLIK HEDEF İÇİN KATMA DEĞER OLUŞTURACAK FAALİYETLERE İHTİYAÇ VAR’’
Türkiye’nin 2023 yılında alüminyum sektöründe 8 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesi noktasında atacağı adımlar hakkında fikirlerini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Koç, ‘’Bu işlerin önünde bir hedefin, heyecanın olması çok önemli. Türkiye’nin bu sektörde mevcut üretim kapasitesi yüzde 70-75’lerde, bunu tam kapasiteye ulaştırsak dahi bu hedefe ulaşamayacağız. Kapasite yatırımı yapmak çok mantıklı değil. Burada yapılması gereken en önemli şey sektörün araştırma geliştirme çalışmaları ile katma değer oluşturabilecek faaliyetlere yatırım yapması. Farklı sektörlere açılarak, farklı ülkelere ulaşılarak bu sağlanabilir. Yine başka bir yol olarak ikame ürün çalışmaları yapılabilir, mesela çelik kullanılan bir alanda çelik yerine alüminyum ürünler geliştirilebilir. Bu çalışmalar ile sektörün daha fazla katma değer oluşturmasını sağlamak ve daha fazla gelir elde etmeye odaklanmak esas olmalı’’ diye konuştu.
ÖĞRENCİLERE SEKTÖRE ERKEN ADIM ATMA ŞANSI
ALUTEAM’in öğrencilere olan katkılarından da söz eden Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Koç konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ‘’Bu merkez kapsamında çok gelişmiş laboratuarlar kurduk. Bu laboratuvarlar özellikle mühendislik fakültelerimizde okuyan öğrencilerimize, projeleri kapsamında açık. Bunun dışında öğrencilerimiz stajyer veya yarı zamanlı olarak buradaki projelerimizde çalışabiliyorlar. Bu, bir öğrenci olarak iş geliştirme süreçlerini takip edebilmeleri, sanayici ile nasıl çalışılacağını görmeleri ve başından sonuna kadar bir projenin nasıl başlayıp sonuçlandırıldığını takip edebilmeleri açısından oldukça kıymetli.’’
SEKTÖRLE ÜNİVERSİTE BİR ÇATI ALTINDA
ALUTEAM kapsamında dikkat çekilmesi gereken en önemli noktanın sektörle üniversite arasındaki iş birliği olduğunu vurgulayan Koç, ‘’GALSİAD, İDDMİB, FSMVÜ ve İstanbul Kalkınma Ajansı birlikteliğiyle ve doğru bir modelle sektörün daha fazla işine yarar bir araştırma merkezi oluşturduk. Burada doğru bir sanayi - üniversite işbirliğiyle doğru bir model geliştirmeye çalışıyoruz. 4 yıllık süreçte iyi bir yol aldık ve bu çalışmaların ülkemiz için örnek teşkil etmesini diliyoruz’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.