Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG) Başkanı Müjdat Sezer, ambargonun ardından Rusya’ya satışlarının 2-3’e katlandığını bildirdi. Su ürünleri için de durum aynı. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Tuncay Sagun, Rusya’ya ihracatlarının 2013’te 55 milyon dolar olduğunu; 2014’te 100 milyon doları bulduğunu açıkladı.

KTG; dünyanın dört bir yanından 50 kanatlı et ve yumurta firmasının temsicilerini ağırladı. Heyetlere tavuk, hindi, yumurta üretimi ve ihracatı ile ilgili sunum yapıldı. Sunumun yapıldığı toplantıya KTG Başkanı Müjdat Sezer, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Tuncay Sagun katıldı. Müjdat Sezer, kanatlı ürün ihracatında 2014’te 1 milyar doların aşıldığını vurguladı. Sezer, üretimin önemli bölümünün ihraç edildiğini dile getirerek, "2013 itibari ile 16,5 milyar yemeklik yumurtanın 4,5 milyarını ihraç ettik. Yine 2 milyon ton kanatlı ürünün 0,4 milyonunu ihraç ettik. Bunlar üretimimize göre büyük rakamlar. Bu üretime bu ihracat rakamını elde etmek mümkün mü? Mümkün. Bir kere iç ve dış talep artıyor. Tabii kalifiye ürünler üretiliyor. Nakliyede de durum lehimize." dedi. Sezer, dünyada tarım ve hayvan üretimi adına güçlüklerin olduğuna işaret etti. Bu ortamda Türkiye gibi kalifiye ve uygun fiyatlı ürünler üreten ülkelerin öneminin arttığını belirtti.

Toplantıda, "Rusya’ya uygulanan ambargo ihracatınızı ne oranda arttırdı?" sorusuna Sezer, "Ambargo sonrası Rusya’ya 2-3’e katlanan kanatlı satışlarımız var. Ama bunlar büyük rakamlar değil. Orada Rusya’da hiç olmayan bir ürünün görünür, tanıtılır olması önemli. Biz, hemen büyük artış öngörmüyoruz ama uzun vadede satılabilirlik olacağı kanaatindeyiz." diye karşılık verdi. Rusya’ya su ürünleri satışlarının ne durumda olduğu sorusuna Tuncay Sagun, şu karşılığı verdi:

"Tabii Rusya’da devalüasyon nedeniyle güçlük var. Ama bizim ihracatımız devam ediyor. İhracatımızda yüzde 100 artış var, su ürünleri Rusya’da yayılıyor. Tabii Avrupa’nın Rusya’ya ambargosu bence yumuşayacak. Ama biz bunu ülke olarak iyi değerlendirmeli, Rusya’ya yayılmalıyız. Ürünlerimiz orada tanıtılabilir olmalı. Şu an su ürünleri olarak Rusya’nın ithalatı senelik 2,6 milyar dolar. Bunun 1,6 milyar dolarını Norveçt’ten, geri kalan 1 milyar dolarını dünya ülkelerinden ithal ediyor. Bizim ihracatımız 2013’te 55 milyon dolar iken geçen sene 100 milyon dolara geldi, bu sene 200 milyon dolar olacak. Çok büyük rakam değil, Rusya ithalatı içinde ihracatımız. Ama ürünlerimiz çok ayrı. Orada tanınması önemli. Ben umuyorum Rusya’ya ihracatımız her sene katlanarak devam edecek."

İHRACAT BİRİM FİYATI 1,60 DOLARA İNDİ

Avrupa, Asya ve Afrika’dan 50 firmanın 77 temsilcisine yapılan sunuma göre Türkiye’de kanatlı et tüketimi 30,9 kilogram. Bu ürünlere iç talep giderek artıyor, dış talep de öyle. 2013’te 1 milyar 32 milyon 993 bin 935 dolar olan kanatlı ürünler ihracatı 2014’te yüzde 3,98 artarak 1 milyar 74 milyon 73 bin 243 dolara geldi. 2013’te 609 milyon dolara denk gelen kanatlı etler (tavuk ve hindi) ihracatı da bu sene yüzde 7,09 artarak 653,2 milyon doları buldu. Yumurta ihracatı ise 406 milyar dolardan 403 milyon dolara indi. Kanatlı ürünlerin ihracat birim fiyatı ise Rusya nedeniyle 1,63 dolardan 1,60 dolara geriledi.