Almanya Başbakanı Angela Merkel, Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü temsilcilerini dün makamında ağırladı. Zirvede “dünyada ekonomik kalkınma için acilen reformlar yapılması” kararı alındı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel terör örgütü IŞİD ve Ukrayna’daki krizin jeopolitik risklere yol açtığı uyarısında bulunarak uluslararası toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği’ndeki kalkınmanın mevcut risklerden olumsuz etkilendiğini belirten Merkel, “AB’deki ekonomik büyüme geçmişe göre daha iyi olmasına rağmen daha hâlâ yeterince iyi düzeyde değil.” dedi.

Uluslararası toplumun dünya çapındaki kalkınmanın artırılması için ekonomik büyümeyi sağlayacak ve çalışma yerlerini artıracak reformları yürürlüğe koyması gerektiğinin altını çizen Angela Merkel, “Başlıca sorunlar arasında yer alan genç işsizlikle mücadele için strüktürel reformların yapılması zaruridir.” dedi. Merkel, “Euro bölgesinin konsolide edilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Başbakan Merkel Federal Başbakanlıkta Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Başkanı Roberto Azevedo, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Müdürü Guy Ryder ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria ile bir araya geldi. Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakan Merkel, “Dünya çapında ekonomik büyüme ile ilgili manzaraya bakıldığında bazı belirsizliklerin olduğu görülüyor. Öncelikle daha fazla istihdam yerlerinin oluşturulması için daha fazla reformların yapılmasının zaruri olduğu görülüyor.” dedi.

Merkel mevcut konuda zirveye katılan uluslararası kuruluşlarla aynı görüşleri paylaştıklarının da altını çizdi.

UKRAYNA’YA 40 MİLYAR DOLAR AKTARILACAK

Ukrayna’ya yapılacak yaklaşık 40 milyar Dolar hacmindeki mali yardımın yaklaşık 17,5 milyar Dolarlık kısmının ise Uluslararası Para Fonu’ndan karşılanması kararlaştırıldı. Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, AB ve IMF tarafından Ukrayna hükümetine aktarılacak olan yardımın “reformların acilen yürürlüğe koyulması” şartına bağlandığını kaydetmişti.

ORTAK BİLDİRİ YAYINLANDI

Bu arada Angela Merkel başkanlığında yayınlanan ortak bildiride şu ifadelere yer verildi: “Gençler arasındaki işsizlikle mücadele, strüktürel reformlar ve ekonomik kalkınmayı geliştiren konsültasyonlar alanlarında daha fazla çaba sarf edilmesi gerekiyor. Ekonomik kalkınma hâlen öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Değişik bölgelerde var olan jeopolitik riskler dünya ekonomisinin gelişmesini ciddi biçimde olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu alanda hırslı biçimde reformların güçlendirilmesi için etkin çabalar gösterilmesi şart.”