Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştıracak Türk Akımı ile ilgili görüşmelerde önemli gelişme yaşandı.

İstanbul’da yapılan G20 Enerji Bakanları toplantısından dönen Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rusya ve Türkiye’nin 1 Kasım’da yapılacak parlamento seçimlerine kadar taslak metinde anlaşma sağlayabileceğini söyledi.

İstanbul’da Türk partnerleri ile yaptığı görüşmeler konusunda bilgi veren Novak, “Türk Akımı’na iki hat olarak başlamayı düşünüyoruz. Bu iki hattın toplam kapasitesi yıllık 31,5 milyar metreküp olacak. Türkiye’de şimdi seçim hükümetinin görevde olduğunu biliyoruz.” dedi.

İki ülkenin 1 Kasım’da yapılacak seçimlere kadar uzman seviyesinde görüşmelere devam edeceğini kaydeden Novak, “Biz uzmanların 1 Kasım’a kadar taslak anlaşma metnini hazırlamasını ümit ediyoruz.” temennisinde bulundu.

Rusya başlangıçta Türk Akımı’nın paralel dört hat ve toplam yıllık 63 milyar metreküp kapasitede olmasını öngörüyordu. Türkiye’nin tek hat iznine sıcak bakması nedeni ile Rusya da planını 2 hatta indirdi. Diğer hatlar ise aşamalı olarak talep doğrultusunda inşa edilecek.

Gazprom kaynakları tek hattın maliyetinin 4,3 milyar Euro, 4 hattın maliyetinin ise 11,4 milyar Euro olacağını öngörüyor. Gazprom Türk Akımı’nın aşamalı olarak inşası konusunda Ankara’ya teklifte bulunmuştu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 1 Aralık 2014’de Ankara’ya yaptığı ziyarette Gazprom ve BOTAŞ arasında Türk Akımı ile ilgili ön anlaşma imzalanmıştı.

Türk Akımı, iptal edilen Güney Akım güzergahını takip ederek Karadeniz’in altından 900 kilometre uzunluğunda olacak. Trakya bölgesinden Yunanistan’a kadar olan bölgede ise 180 kilometre hat inşa edilecek. Türkiye’nin Batı Hattı’ndan aldığı 16 milyar metreküplük doğalgaz Türk Akımı üzerinden alınacak. Kapasitenin kalan kısmı ise Avrupa’ya sevk edilecek.