KAYSERİ (AA) - Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Dokunulmazlıkların kürsü masuniyeti saklı kalmak üzere bir geçici maddeyle kaldırılmasını, herkese yargı önünde aklanma imkanı verme açısından önemli olduğunu düşünüyorum." dedi.

Elitaş, Kayseri Serbest Bölge Müdürlüğündeki bilgilendirme toplantısı öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki geri kabul anlaşması müzakerelerinin iyi bir noktaya geldiğini takip ettiklerini belirten Elitaş, "İnşallah önümüzdeki günlerde bu süreç net bir hal alır ve Türkiye 2016 yılında Avrupa Birliği'ne vizesiz girme hakkını elde etmiş olur. Bu bizim bizim için önemli açılım haline gelecektir diye düşünüyoruz." diye konuştu.

Elitaş, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili AK Parti'den diğer partilere ziyaretler gerçekleştirildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar olan dokunulmazlıklarla ilgili 507 dosyanın Türkiye Cumhuriyeti anayasasının 83. maddesinin, geçici bir maddeyle askıya alınıp bütün dosyaların yargı önüne çıkarılabilmesi amacıyla bir değişiklik yapılmasıyla ilgili teklifimiz, maalesef basından aldığımız bilgi, Sayın Kılıçdaroğlu'nun ifadesi çerçevesinde amacına ulaşmayacak gibi geliyor. Çünkü 507 dosyanın TBMM İçtüzüğü esasları çerçevesinde görülebilmesi en uygun şartlarla, en makul yöntemlerle 40-50 haftaya yakın bir süreyi alacak. Başka hiçbir iş yapmadığınız takdirde 40 haftayı geçen bir çalışma zamanını ortaya çıkaracak."

Hem geçmiş dönemlerden hem mevcut dönemden 120 milletvekiline ait dokunulmazlık dosyası bulunduğuna dikkati çeken Elitaş, şunları kaydetti:

"Dokunulmazlıkların kürsü masuniyeti saklı kalmak üzere bir geçici maddeyle kaldırılmasını, herkese yargı önünde aklanma imkanı verme açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bazı dosyalar çok basit dosyalar, bazı dosyalar da milletin vicdanını yaralayan dosyalar. 507 dosyanın milletin vicdanını yaralayan dosyalarla aynı şekilde anılması açıkçası hoş bir şey değil. Açıkçası o arkadaşlarımızın yargılanabilmeleri en yakın zamanda o dosyaların kapatılabilmesiyle ilgili. İnşallah diliyorum ki Sayın Kılıçdaroğlu partisinin yetkili kurullarıyla konuştuktan sonra bu konunun önünü açar, açması gerekir kanaatindeyim."

- Sınır ticareti

Elitaş, ihracat rakamlarını biraz daha üst seviyeye çıkarabilmek için Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki sınır kapılarında, sınır ticaretiyle ilgili düzenlemelerde bazı iyileştirmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Daha önce bölgede ikamet etme şartında uzun süreye ihtiyaç duyulurken, 18 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan karar gereğince, bölgede 1 yıl ikamet eden kişilerin sınır ticareti yapabilme imkanları olduğunu vurgulayan Elitaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bundan önce firma veya şahısların sınır ticareti yapma izinleri eskiden bir yıldı, şimdi 3 yıla çıkarıldı. Aynı şekilde malla ilgili 45 günlük süre de 90 güne çıkarılmış oldu. En önemlisi sınır ticareti yapan kişinin aylık 50 bin ABD doları ihracat yapabilme imkanı yüzde 50 artırılarak 75 bin ABD dolarına, bir kapıdan yapılacak ihracat miktarı 50 milyon ABD dolarından 75 milyon ABD dolarına çıkarılmak kaydıyla sınırdaki ticari faaliyetlerin daha hızlı bir şekilde olmasına imkan sağlayan bir düzenleme. Bu, bugüne kadar yaptığımız 5 kapıdan gerçekleşiyor."

Nahçıvan'dan ithalat yapılabilmesi için de çalışmalar yaptıklarını anlatan Elitaş, şunları söyledi:

"En son Azerbaycan Cumhurbaşkanının son ziyaretinde Nahçıvan ile ticaret yapmamızı, Nahçıvan'ın ürettiği mallardan ithalat yapmamızı daha önceki ziyaretimizde bizden istemişlerdi. Biz iş konseyi başkanı arkadaşlarımızı ihracatçılarımızı ve ithalatçılarımızı oraya yönlendirdik. Fakat tam bir sonuç elde edemedik. Bunu Sayın Cumhurbaşkanına ve muhatabımız Ekonomi Bakanı Sayın Şahin Mustafa'ya ifade ettik. Nahçıvan'dan açılan kapıdan yıllık 25 milyon dolar tarım ürünleri, 25 milyon dolar sanayi ürünleri olmak üzere 50 milyon dolarlık ithalat yapılabileceğini ve bunu da yüzde 50 artırma imkanı bulunduğunu ve toplam 150 milyon dolarlık Türkiye'ye ihracat yapabilme imkanı açtığımızı ifade ettik. İki dost ve kardeş ülkenin bir birleriyle olan ticaretinde belli noktaya gelmiş oluruz."