Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antep fıstığında sağlıklı rekolte tahmininin, sektörün ileriye dönük planlarına ve yatırımlarına pozitif etki sağlayacağını söyledi.

Antep fıstığı ile ilgili son iki yıldır Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde yürütülen çalışmaların artık meyvelerini vermeye başladığını söyleyen Tiryakioğlu, GTB'nin girişimleriyle oluşturulan Antep fıstığı Ortak Akıl Heyeti'nin sürdürdüğü çalışmalarda önemli mesafeler kat edildiğini vurguladı. Tiryakioğlu, "Geçen yıl şehrimizde ve Ankara’da yapılan toplantılarda Antep fıstığı için bir yol haritası belirlendi ve bunun ilk maddesi de Antep fıstığında sağlıklı toplam ürün tahmini yapılması yönündeydi. Bu görüşmelerde bölgedeki Antep fıstığı üretimi yapılan illerdeki teknik personellerle ortak bir metot üzerinde çalışılması fikri benimsendi." dedi.

Antep fıstığı üretiminde rekolte tahmininin bir çok sektörü doğrudan ilgilendirdiğini vurgulayan Tiryakioğlu şunları söyledi: "Antep fıstığında bir yıl sonraki rekolteyi tahmin edemezsek ileriye dönük planlamalarımıza da doğru yön veremeyiz. Bu nedenle tahmin çalışmaları üretici ve işletmeciler kadar bu sektörle bağlantılı diğer tüm iş kollarını da yakından ilgilendirmekte. Önümüzdeki süreçte sizlerin desteğiyle geliştirilecek yeni tahmin metodunun sektöre çok daha net fikirler vereceğine inanıyorum. Şehrimizde ve bölgemizde Antep fıstığı üretimi her geçen gün artıyor. İlerleyen 7-8 yıl içerisinde 300-400 bin tonların oluşacağı bir rekolte öngörmekteyiz. Bunun mutlaka alt yapısını şimdiden oluşturmak zorundayız. Rekolte tahmini, işletme, hijyen ve depo altyapısı gibi önemli unsurları şimdiden tamamlayarak geleneksel yöntemleri sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek teknolojiye dönüştürmemiz gerekiyor.”