Arap ülkelerinin birçoğunda devam eden istikrarsızlık ve yatırım eksikliği nedeniyle gençlerin yüzde 30’dan fazlasının işsiz olduğu bildirildi.

Kuveyt Times’ın haberine göre Arap İş Organizasyonu Genel Müdürü Ahmed Muhammed Lokman, 30 yaş altındaki Arap gençleri arasında işsizlik oranının yüzde 30’u aştığını söyledi. Lokman, istikrarsızlık ve karmaşa ortamı ile yatırım eksikliğinin işsizliği tetiklediğini ve uzmanlık alanlarının özel sektör tarafından ihtiyaç duyulmaması nedeniyle üniversite mezunlarının da iş bulamadığını belirtti.

Kuveyt’te düzenlenen iş konferansında konuşan yetkili, karışıklıklar nedeniyle 2011’den bu yana işsiz genç sayısının 2 milyon artarak 20 milyona ulaştığını kaydetti. İstatistiklere göre Arap dünyasındaki işsizlik oranı geçen yıl yüzde 17’ye ulaştı. Bu oran, küresel ortalamanın üç katına denk geliyor. Yetkililere göre işsiz sayısının bu yıl ve önümüzdeki yıllarda da artması bekleniyor. Ayrıca bölgedeki işsizlik oranının, hükümetlerin çözemeyeceği kadar yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.

Konferansta konuşan Uluslararası İş Organizasyonu Genel Müdürü Guy Ryder ise gençler arasındaki işsizlik probleminin toplumdaki istikrar için tehdit oluşturduğunu ve Arap ülkelerinin bu probleme çok acil çare bulması gerektiğini vurguladı.