Dünyaca ünlü Antalya Side Antik Kent'in tarihi, kültürel ve arkeolojik zenginliği Rus, İskandinav ve Avrupalılardan sonra Arap turistler için de cazip bir bölge oldu. Arap turistler, Çin, Japon ve Güney Koreli turistler gibi Antalya'da tatillerini kültür, tarih, arkeolojik varlıkları tanıma ve doğa ile başbaşa kalma öncelikli yapıyor.

Geçmiş yıllarda Fransa, İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz'e giden Birleşik Arap Emirlikleri(BAE) bağlı ülke turistleri bir yıldır kültür, tarih, doğa, alışveriş, arkeolojik zenginlikler ve yayla turizmine öncelikli Antalya'yı tercih etmeye başladı. Antalya, Alanya ve Manavgat'a tatile gelen BAE ve Avrupa'da yaşayan Arap turistlerin kültür, doğal ve arkeolojik varlıkları tanıma turlarında birinci sırada tercih ettikleri tarihi ören yeri Side Antik Kent. Karadeniz Bölgesi'nde yayla ve doğal varlıkları tanıma turlarını tercih eden Araplar, Antalya'da doğal güzellikleri ile tarihi ören yerlerindeki tarihi ve kültürel varlıkları tercih ediyor. Arap turistler, tur programlarını Antalya merkez ve Alanya'da Anadolu Selçuklu dönemi eserlerini, Side Antik Kent'te Roma ve Bizans ile Kaş'ın Kınık Mahallesi'nde bulunan Xanthos Antik Kent'inde ise Likya dönemi eserlerini yerinde görmeye yönelik yapıyor.

Kuveyt Badur Travel Turizm Seyahat Acentesi Destinasyon Tanıtım Koordinatörü Naveed Sohail, Antalya'da çok sayıda tarihi ören yerlerinin olmasının Arap turistler için bölgenin Arap turistler için gizemli olduğunu söyledi. Geçmiş yıllarda Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın(BAKA) davetlisi olarak Antalya'ya geldiklerini ve destinasyonla ilgili çalışma yaptıklarını belirten Sohail, son bir yıl içinde kültür, tarihi varlıklar, doğa ve yayla turizmine bağlı Arap turistlerin bölgeye gelmeye başladığını söyledi.

Antalya'nın tarihi, kültürel, arkeolojik zenginliğinin, doğa ile başbaşa olma ve değişik medeniyetlere ait tarihi eserleri görme ve bilgi sahibi olmak isteyen Arap turistler için cazip bir destinasyon olduğunu belirten Sohail, "Arap turistler Antalya'yı yeni yeni tanımaya ve keşfetmeye başladı. Genelde Arap entelektüelleri Antalya'da farklı medeniyetlere ait eserleri görmeyi seviyor. Antalya Yivli Minare, Alanya'da Alanya Kalesi, Alarahan'da Anadolu Selçuklu eserlerini, Aspendos, Side Antik Tiyatro'yu gezerekte Roma dönemi eserlerini yerinde görüyor. Yine Beşkonak Köprülü Kanyon' da da rafting yaparakta su ve doğa kaynaklı aktiviterlerde bulunuyorlar." diye konuştu.

Kuveyt Almaktab Turizm Seyahat Acentesi Sorumlusu Hanadi Darwish, Arap turistlerin, Antalya'da tarihi ören yerleri dışında doğa ile baş başa kalabilecekleri yayla, eko ve köy turizmine ilgi gösterdiklerini söyledi. Antalya'ya gelen Arap turistlerin, kültür, tarih, arkeolojik varlıkları tanıma, doğa ile başbaşa kalma, çiftlik evi, köy turları ve Köprülü Kanyon'da rafting yapma öncelikli geldiklerini kaydetti. Darwish, "Antalya turistlerin bölgesinde gördükleri en önemli aktivitenin Köprülü Kanyon’da rafting, eko ve tarihi ören yerlerinde değişik medeniyetlere ait eserleri tanımak. " ifadesini kullandı. Arap kültür turizmi uzmanı Abe Shukra Muhammed, Avrupa ülkelerinde yaşayan Arap turistlerin Antalya bölgesinde apart otel, villa kiralama, doğa ile başbaşa kalabilecekleri butik otel ve kültür ve eko turları öncelikli olduğunu söyledi.

KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN DİREK UÇUŞLAR ANTALYA'DA ARAP TURİST CANLILIĞINI ARTTIRACAK

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından başlatılan ve Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MATSO) destek verdiği zengin ve nitelikli turist çekmek için başlatılan çalışmalar kapsamında düzenli uçuşlarla bölgeye aktif bir şekilde Arap turistler geçen yıl 29 Temmuz itibaren Antalya’ya gelmeye başladı. Dubai'ye 25 kilometre uzaklıktaki Birleşik Arap emirlikleri Sharjah Havaalanı’ndan Antalya’ya Air Arabia Havayolları uçağıyla gelen kadın, erkek ve çocuklarında aralarında bulunduğu 168 yolcu, törenle karşılanmıştı.

MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, bölge destinasyonunda turizmin çeşitliliği ve yılın 12 ayına yayılması için Arap turistlerin de gelmesinin önemli olduğunu söyledi. Direk uçuşların başlaması ile Arap turistlerin 3 saat 15 dakikada Antalya’ya gelebileceğini belirten Boztaş, Körfez ülkelerinden Antalya’ya zengin ve nitelikli turist çekmenin önündeki en büyük engellerden biri olarak belirlenen aktarmalı uçuş sorunu sektörün aktörleriyle işbirliği içinde geçen yıl çözdüklerini kaydetti. Boztaş, şunları kaydetti. "Bölgemiz 220 bin yatak kapasitesiteyle yıllık 4 milyonun üzerinde turist ağırlıyor. Bölgemizde turizmi çeşitliliği, turizmi 12 aya çıkması, sürdürebilir bir turizm ve esnafa ekonomik canlılık oluşturması adına Körfez ülkelerinden gelecek olan Arap turistleri önemsiyoruz."