Ardahan halkı en popüler yatırım araçlarından biri olan altını tercih ediyor.
Ardahanlılar, bankada kişi başına düşen 362,1 liralık altın mevduatı ile ’Türkiye’nin altın zengini’ oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre nüfusu 99 bin 265 olan Ardahan’da bankada gerçek kişilere ait toplam 35 milyon 947 bin liralık altın mevduatı bulunuyor. Böylece Ardahan, 362,1 lira ile Türkiye’de kişi başına düşen altın mevduatının en fazla olduğu il olarak belirlendi. Buna göre Ardahan’da kişi başına düşen altın mevduatı yaklaşık 3 gram altına denk geliyor.
Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, "Ardahan’da altını tercih etmemiz zenginliğimizden değil aslında yoksulluğumuzdandır" diyerek şöyle devam etti:
’’Ardahan Türkiye’de altın tasarrufu en yüksek il olma özelliğini taşımasının sebebi; Anadolu insanının altına her zaman güvenli bir liman olarak bakmasıdır. Ardahan’da altını tercih etmemiz zenginliğimizden değil aslında yoksulluğumuzdandır. Türkiye’de yine TÜİK verilerine göre yoksulluk sıralamasında en alt sıralardayız. Türkiye’deki en yoksul 3’üncü iliz. Bu şunu gösteriyor, burada sosyal donatı alanlarının olmamasından insanların bir tür zorunlu tasarruf yoluna gitmesi ve parayı harcayamadıkları için altına yatırım yapılarak saklamaları. Realitede şu; Ardahan’da kuyumculuk sektöründe yüzde 60’lık bir gerileme var. Ardahanlılar altını bütün Anadolu insanının sevdiği kadar seviyor. Bu nedenle altını tercih ediyor."