Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Afrika'dan Moskova'ya gitmek istiyorsa birisi önce THY ile İstanbul'a geliyor ondan sonra Moskova'ya gidiyor. Yani birinci varış noktasını mutlaka İstanbul yapar. Neden, çünkü bir defa güleceksiniz belki ama ikramları bile o kadar lezzetli ki Türk Hava Yolları'nın ikramından almak için bile uçağa binen var kardeşim." dedi. Arınç, THY için, "Hadi bakalım Hamdi Topçu, 'Bursa Yenişehir'e uçmuyorsan, Singapur'a uçmuşsun ne faydası var.'" ifadelerini kullandı.

Haftada üç gün karşılıklı olarak yapılacak olan Anadolu Jet Bursa Trabzon ve Bursa Erzurum seferleri başladı. Yenişehir Havaalanı'nda düzenlenen törene Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve vatandaşlar katıldı. Erzurum ve Trabzon'dan saat 11.25'te kalkan uçaklar, saat 13.15'de Yenişehir Havaalanı'nda itfaiye araçlarından su sıkılarak karşılandı. Yolcuları, Bülent Arınç karşıladı, sohbet etti. Karşılamada, Erzurum Halk Oyunları ile Bursa Kılıç Kalkan Ekibi gösteri yaptı, ardından kurdele kesildi.

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Arınç, sadece bu anı yaşamak için Ankara'dan geldiğini söyledi. Arınç, "Birazdan ayrılacağım. Ankara'da işlerin ne kadar yoğun olduğunu az çok tahmin edersiniz. Dün de uzun süren bir bakanlar toplantısı oldu, akabinde açıklama yaptım, sabah erkenden geldim, bütün yorgunluğum gitti. Çünkü uzakları yakın eden hayırlı bir işin içindeyiz. Anadolu Jet ile Trabzon ve Erzurum'a uçuşlar başladı. Havalimanımız güzel. Yer seçimi şurası olmuş burası olmuş bunları artık tartışmamak gerekir. Bu hava limanı yapılmış, çalışması lazım. Elbette İstanbul'a ve Ankara'ya olan yakınlığımız iki il arasına uçak seferi konmasına izin vermiyor. Kalkması ile inmesi bir olacaksa verimli olmaz. Ankara'dan karayolu ile geliyorum." diye konuştu.

"İKRAM İÇİN THY UÇAĞINI TERCİH EDENLER VAR"

THY'nin, son 50 yılda ortaya çıkartılan büyük bir başarı öyküsü olduğuna dikkat çeken Arınç, şöyle konuştu: "THY'nın başarısı bir destandır. Görevim gereği son yıllarda ülke dışına da ülke içinde de seyahatlerimi THY ile yapıyoruz. Asya'ya, Afrika'ya, Avrupa'ya gittiğimizde özellikle bu uçukları tercih ediyoruz. Kalite var, ikram var, plotaj kalitesi var. Yabancılardan bu övgüleri duyunca daha mutlu oluyoruz. Afrika'dan Moskova'ya gitmek isityorsa birisi önce THY ile İstanbul'a geliyor, ardından Moskova'ya gidiyor. Yani birinci varış noktasını mutlaka İstanbul yapıyor. Neden, çünkü bir defa güleceksiniz belki ama ikramları bile o kadar lezzetli ki Türk hava yollarının ikramından almak için bile uçağa binen var kardeşim. Adam özellikle uzun hatlarda, Amerika, Singapur, Seul yada Tokyo'da, bir de başına aşçı külahı giymiş aşçılar var. İstenen kalitede Fransız mutfağından İtalya mutfağına kadar ikram edenler var. Bu kalite demektir. İkincisi kabin memurları ve pilotlarımız çok iyi. Dördüncüsü de zaman zaman oluyor ama dakik ve rotarsız uçuyorlar. Hamdolsun kaza bela oranı da çok düşük."

İlk defa uçağa 1975 yılında bindiğini ve biletleri bile uzun süre sakladığını belirten Arınç, son 12 yıla kadar Türkiye'de uçaklara binmenin bir prestij meselesi olduğunu savundu. Arınç, "İnsanlar kartvizit bastırırlar uzun uzun yazarlar, şimdi bizim milletvekili aday adaylarımızın yaptığı gibi, adamın biri 40 sene evvel kart bastırmış, şunu yazmış, 'Havagazı abonesi' O zaman havagazı abonesi olmak bile paralı bir iş. Bu yetiyordu. Bizimkisinde 'Bülent Arınç, Türk Hava Yolları yolcusu.'" ifadelerini kullandı.

Yenişehir'den Erzurum ve Trabzon dışında illere de uçuşlar yapılabileceğini vurgulayan Arınç, şunları ifade etti: "Niye Erzurum'u koydu, çünkü sadece Erzurum'a değil çevresine de kolaylık olsun diye. Bu hatlar başarılı olursa emin olun başka hatları da koyacaklardır. Boş uçaklarla gidip gelmeyi insan istemez. Doluluk oranının yapılan işe uygun olması lazım." Geçmişe dair bir anısını anlatan Arınç, Adana'ya uçakla gitmek istediği bir sırada, "Biletimizi almıştık ama bize fazladan bilet satmışız, sizi götüremeyiz dediler. Nasıl olur konferansa gitmem lazım. O zaman avukatım. Biri dedi ki size numara yapıyorlar. Aslında bir bakan, hadi adını da söyleyeyim, çok sevdiğim bir bakan Mehmet Keçeciler, o zaman Bayındırlık Bakanı, İzmir tarafında bir yere gelmiş, ailesiyle Ankara'ya döneceklermiş, bizim biletleri onlara vermişler. Bize de fazla bilet sattık diye götürmüyorlar. Biz kavga edince bizi de almak zorunda kaldılar ama bir kısmımız herhalde tabureye oturduk."

"YENİŞEHİR'E UÇMUYORSAN SİNGAPUR'A UÇMANIN NE FAYDASI VAR"

"Dünya kadar uçağımız var" diyen Arınç, şöyle devam etti: "Yıllar önce 5 uçakla başlamışız, şimdi 200'e yakın noktaya uçuş yapıyoruz, milyonlarca yolcu taşıyoruz. İki şey beni çok duygulandırır. Birisi geçen yıl bir reklam, uçaklar havada uçarken, bir köyün çocukları uçağa el sallar 'buraya gel' diye işaret eder. Ama çocuklar inatçıdır, beyaz taşlar dizer lambalar yakarlar. Sonra uçaklar onu görür ve iner. Burası Iğdır Havalimanı'dır. Bu ne kadar güzel bir reklamdır. THY Iğdır'a indirdiği gün çok sevindik. Ama THY'de çok büyük bir söz sarf etti. Dedi ki, "Eğer Iğdır'a uçmuyorsak, dünyanın her tarafına uçuyoruz ne fayda." dedi. Evet, biz bu lafı yakaladık ya, hadi bakalım Hamdi Topçu, "Bursa Yenişehir'e uçmuyorsan, Singapur'a uçmuşsun ne faydası var' Kendi ağzı ile yakalandı. Muhteşem bir şey çünkü. Ben kendi ülkemde Türkiye'nin en büyük havaalanlarına uçmuyorsam Madagaskar'a uçmanın ne faydası var. Önce ülkemiz, milletimiz."

"8 HAZİRAN'DA BUNLARI KONUŞMAYA BAŞLAYACAĞIZ"

İkinci olarak, THY'nin Nepal'in Katmando havaalanına uçuş yapıldığını ve pistten çıktığını, ancak kimsenin burnunun kanamadığı için çok mutlu olduğunu belirten Arınç, "Dünyada başka uçan buraya uçmuyor, biz uçuyoruz. Hepiniz övünebilirsiniz. Bunlar bizim gurur vesilemizdir. Biz şimdi Katmandu'da değil Yenişehir'deyiz. İnşallah bir iş icabı Trabzon ve Erzurum'a gidenlerle siftah yapıyoruz. Mesele sadece iş değil. Sıla-i rahim var. Şimdi sorsam bu da Osmanlıca bu ne diyeceksiniz. Çok önemlidir, sünnettir. Şimdi siz sıla-i rahim yapacaksınız. Erzurum'un bir fıkrası var. Çok değerli Erzurumlularımız var. Erzurum soğuktur. Bir gün eksi 45 dereceyi görmüş. Herkes şikayet ediyormuş, 'Bu kadar da soğuk olur mu?' diye. İhtiyar bir nene, 'olur olur' demiş. Niye diye sorunca, 'çünkü Erzurum sahapsız' demiş. Şimdi Erzurum'un bir sahibi var. Bak Erzurum'a uçacağız. İnşallah emsali seferleri de yakın zamanda görelim, niye Van olmasın, Diyarbakır olmasın, Muş olmasın. Niye Balkanlar olmasın. Artık bunları konuşmanın zamanı geldi. 7 Haziran'a güzel bir bakacağız. 8 Haziran'dan sonra bunları konuşmaya başlayacağız gibime geliyor."

KARALOĞLU: UÇAKLAR DOLARSA VAN VE DİYARBAKIR'A DA UÇUŞLAR OLUR

Ulu şehrin aynı zamanda ulaşılabilir bir şehir olması için çalıştıklarını belirten Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise Yenişehir Havaalanı'nın çeşitli nedenle yıllarca kullanılamadığını hatırlattı. Bugün Erzurum ve Trabzon illerine direkt uçuşların başladığını belirten Karaloğlu, "Bursalılar olarak biz düşen bu uçakları doldurmak. Bu uçaklar dolu dolu gidip gelmezse artık bizim yüzümüz olmaz." dedi. Karaloğlu, bu uçakların dolması halinde öncelikle Van ve Diyarbakır, ardından diğer illere seferler başlatabileceklerini kaydetti.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da 2023 yılında 460'ı aşkın uçakla dünyanın en büyük havayolları arasında yer alacaklarını dile getirdi.