Elektrik fiyatlarının ciddi anlamda arttığı bu dönemde özellikle sanayiciler çok zor günler geçiriyor. Maliyetleri azaltmak ve rekabet edebilmek için çözüm arayışlarına giren yatırımcılar çözüm olarak güneş enerjisine yönelmeye başladı. Son yıllarda arazilerde sıkça gördüğümüz güneş enerjisi  artık fabrika çatılarına da kurulmaya başlandı. İlimizde onlarca firma geçen yıl fabrika çatılarına Güneş enerjisi kurarak elektrik zammının etkilerini azalttı. 2022 yılında bu sayının katlanarak artması bekleniyor.

Konu ile ilgili sektörün önde gelen temsilcilerinden ilimizde faaliyet gösteren Ekinox Enerji A.Ş. Genel Müdürü Murat Aksu haber sitemize açıklamalarda bulundu.

"2021 yılı hem firmamız açısından hem de sektör açısından pandemi olmasına rağmen çok hareketli ve verimli geçti." diyen Murat Aksu, "Enerji maliyetlerinde meydana gelen artışlardan dolayı tüketiciler arayış içindeler. Güneş Enerjisi gerek kurulum kolaylığı, gerek yatırım geri dönüş süresi olsun tüketici açısından cazip durumda olduğundan tercihlerde ilk sırayı aldı. Geçen yıl ortalama 4-5 yıl olan yatırım geri dönüş süresi elektrik fiyatlarındaki ciddi artış ile bu yıl 3 yıla kadar düştü ve çok daha cazip bir hale geldi." ifadelerini kullandı.

"Ülke olarak enerjide dışa bağımlı olduğumuzu" vugulayan Aksu "Türkiye’de üretilen elektriğin yaklaşık yarısı ithal doğalgaz ve ithal kömür kaynaklıdır. Dolara bağlı olarak zaten her yıl ciddi anlamda elektrik fiyatlarında bir artış oluyordu bu yıl ayrıca dünya genelinde enerji maliyetlerinde de bir artış olunca bize yansıması maalesef daha büyük oldu." dedi.

Çözüm Güneş Enerjisinde

"2021 yılında Türkiye’de güneş ile üretilen elektrik oranının %5 ‘e yaklaştığını" söyleyen Ekinox Enerji A.Ş. Genel Müdürü Murat Aksu "Bu oran hala çok düşük ve orta vadede %20 seviyelerine çıkmalı ama bir ilerleme olması ülkemiz açısından sevindirici bir durum.  Enerji maliyetleri ile baş etmek için güneş enerjisi şu anda çok cazip çözümler sunuyor ve yapılan yatırım kısa sürede geri dönüş sağlıyor. Bu konuda Kahramanmaraş sanayicisi bilinçli davrandı ve şehrimizde geçen yıl 100 e yakın işletmede yaklaşık 50 MW civarı güneş enerji santrali kuruldu. Bu Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir rakam. Bu yatırımları artırmak aynı zamanda bir milli mesele ve Ekinox Enerji olarak bizler bu konuda yatırımcılarımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Fabrikaların tüketimlerinin tamamını olmasa bile tükettikleri enerjinin bir kısmını güneşten üretiyor olması hem yatırımcının kendisine maliyet avantajı sağlayacağı gibi hem de ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltacaktır. Ekinox Enerji olarak kurulduğumuz günden beri bu bilinç ile ilerliyoruz. Şu ana kadar Türkiye’nin 5 farklı bölgesinde 11 farklı ilinde 100 e yakın proje ile büyük bir başarı gerçekleştirdik. Hedefimiz öncelikle Türkiye’nin her bölgesine ulaşmak, insanlarımızı bu güzel teknoloji ile buluşturmak ve enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmaya katkıda bulunmaktır." ifadelerini kullandı.

Ekinox Enerji A.Ş. Genel Müdürü Murat Aksu
Ekinox Enerji A.Ş. Genel Müdürü Murat Aksu

2022  GES Yatırımlarında Patlama Yılı Olacak

Aksu açıklamalarını şu sözlerle tamamladı:

"Güneş enerji sektöründe 2022 yılından beklentimiz 2021 yılından da daha iyi olacağı yönünde. Gerek elektrik maliyetlerinde meydana gelen büyük artış, gerekse insanımızın güneş enerjisi konusunda bilinç düzeyinin artması güneşe olan ilgiyi her geçen gün artırmaktadır. Bu yıl güneş enerjisi yatırımlarında bir patlama bekliyoruz ki daha ilk aydan bunun sinyallerini almaya başladık. Kış ayları bizim sektör açısından biraz daha sakin geçerdi ama bu yıl öyle almadı şu an itibari ile kurulumlarımız devam ediyor ve birçok yatırımcı artan elektrik fiyatlarına çözüm bulmak için güneş enerjisini tercih ediyor."