Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre temmuz-eylül dönemini kapsayan 3 ayda tüketici enflasyonu yüzde 4.23 oldu. Böylece 6 ay için verilen zam sıfırlandığı gibi, dar gelirli milyonlarca vatandaşın devletten 1.23 puan zam alacağı oluştu. Vatandaşın mağdur edilmemesi için bu farkın hemen bugünden ödenmesi gerekiyor. Ancak hükümet yeni yılın başına kadar enflasyon farkını bekletip, maaşlar daha da eridikten sonra ocak ayında farkı yatıracak. Bu da yeni yılın başına kadar milyonlarca dar gelirlinin daha da fakirleşeceği, çarşı, pazar, market fiyatları karşısında daha da çaresiz kalacağı anlamına geliyor.

En düşük aylıklı memur emeklisi temmuza 3 bin 166 lirayla başladı. Enflasyon maaşından 3 ayda 128 lira götürünce bugünkü alım gücü 3 bin 38 liraya düştü. İşçi emeklisinin bin 626 liralık aylığı bin 560 liraya, esnaf emeklisinin bin 764 lira olan aylığı bin 692 liraya, çiftçi emeklisinin bin 663 liralık aylığı da bin 596 liraya geriledi.

KAMU HAKEM KURULU'NUN YÜZDE 3+3 ‘ADİL' ZAMMINI AŞTI

Hükümetin çoğunluk üyeyle temsil edildiği Kamu Hakem Kurulu, 4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisine bu yılın ilk 6 ayı için yüzde 3, ikinci 6 ayı için de yine yüzde 3 zam verdi. Ancak ilk 6 ayda tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) yıllık maaş zammını bile aşarak yüzde 8.45'e fırlayınca hükümet ilk 6 ay için yüzde 5.45 oranında enflasyon farkı vermek zorunda kaldı.