ThyssenKrupp Asansör Türkiye Genel Müdürü Turgay Şarlı, asansörleri yenileyerek enerji tüketimini yüzde 70’e varan oranlarda indirmenin mümkün olduğunu vurguladı.
Binaların enerji tüketiminin 10 sene sonra yüzde 10-20 artacağına işaret eden Şarlı, bu durumun asansörleri yeniden ele almayı gerektirdiğini dile getirdi.


Şarlı, binaların ve asansörlerin enerji tüketiminde rolünü şöyle açıkladı.

“Dünyada enerjinin yüzde 40’ı yapılarda tüketiliyor. Ortalama 30 sene ömrü bulunan asansörler ise binalarda en çok elektrik tüketen öğe. Asansörlerin güç tüketimi, senelik olarak binanın tüm güç tüketiminin yüzde 10’una denk geliyor.”

ThyssenKrupp Türkiye Genel Müdürü, ilave olarak şunları ifade etti:

“Uygun asansör seçimi binalarda kullanılabilir alanları arttırıyor, enerji tüketimini sınırlıyor. Örneğin modern bir asansör sisteminin tercih edildiği bir binada kullanılabilir alan ortalama yüzde 30 oranında artıyor. Asansör sistemlerinin taşıma seviyesi yüzde 50 artış kaydediyor. Şu an asansörlerin binanın enerji verimliliğine katkılarının daha da artacağı tahmin ediliyor. Şu an en iyi asansör, güç tüketimini yüzde 30’a kadar sınırlayabiliyor.”