Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu(KAMU-SEN) Elazığ İl Temsilcisi Kerim Eflatun, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2015 Nisan ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarının açıklandığını belirterek araştırmaya göre ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Nisan 2015 maaşından geriye yalnızca 599,74 TL kaldığını söyledi.

Araştırma sonuçlara göre dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 1,37 oranında arttığını ifade eden Eflatun, ”Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Nisan 2015 fiyatlarına göre yapılan araştırmada, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.096,64 TL olarak hesaplanırken, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4.276,86 TL. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 0,81 oranında yükseldi ve 1.616,61 TL oldu. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2015 yılı Nisan ayında 1.697,43 Lira olarak tahmin edildi. Araştırmada 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Nisan 2015 verilerine göre günlük 35,416 TL olduğu belirlendi. Bir ailenin ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.062,48 TL olarak hesaplandı. Nisan 2015 itibarı ile ortalama 2.297,84 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 46,24’ünü oluşturdu.” dedi.

Son dört ayda enflasyon yüzde 4,7 yükseldi diyen Eflatun, ”Memurlara verilen yüzde 3 zam enflasyon karşısında bile 1,7 eridi. 4 ay içerisinde ailenin gıda harcamaları yüzde 12,3 zamlandı. Memur maaşının yarısını yalnızca gıda harcamalarına ayırmak zorunda kalıyor. 4 kişilik ailenin insanca yaşayabilmesi için gerekli en düşük harcama miktarı 173,2 lira arttı. Buna karşın memurlar ve kamu çalışanları altı ay için yalnızca ortalama 70 lira zam aldılar. Yani memur maaşları 4 ayda ortalama 103 lira eridi. Üstelik Temmuz ayında enflasyondan kaynaklı kayıpları da karşılanmayacak. Hal böyle iken, memurların haklarını savunsun diye toplu sözleşme masasında yetkilendirilen sözde sendikalar, iktidarın icraatlarını methetmekle meşgul, iktidarı aklamakla görevlendirilmiş gibi hareket etmektedir. İktidar seçim öncesinde şapkayı önüne koymalı ve kamu görevlilerinin yıllardır yaşadığı bu mağduriyete bir son vermelidir. Açıklanan bu rakamlar yalnızca memurlarımızın değil, emekli, işçi, asgari ücretli gibi bütün çalışan kesimlerin büyük bir ekonomik acziyet içerisine düşürüldüğünü göstermektedir. Önümüzde bir toplu sözleşme süreci var ve bu toplu sözleşme ile 2016 ve 2017 maaş zamları belirlenecek. Bu bakımdan aldığı zamdan memnun olmayan, maaşım eridi, alım gücüm düştü diyen, tüm kamu çalışanlarını duyarlı olmaya ve gerçek sendikalara destek vermeye davet ediyorum.” şeklinde konuştu.