Geçtiğimiz ay yürürlüğe konulan asgari ücret kanununun Almanya’nın kayıt dışı veya gölge ekonomisinin 2015 yılındaki oranını ve kaçak çalışanların sayısını arttırması bekleniyor. Bununla ilgili Tübingen’deki Uygulamalı Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IAW) ile Austurya’nın Linz şehrindeki Johannes Kepler Üniversitesi, yıllardır düşüşte olan kayıt dışı ekonominin 2015 yılında geri yükseleceği tahmininde bulunan bir araştırma yayınladı.

Vergi ve sosyal katkıların ödenmediği kayıt dışı ekonomi, geçen sene ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) 339 milyar Euro ile yüzde 12,2’sine tekabül etmişti. Gölge ekonominin GSYH’deki oranı 2009 kriz yılı hariç her sene gerilerken, uzmanların tahminine göre 2015 yılında bu rakam değişmeyecek. Araştırmacılar, 8,5 Euro asgari ücret kanununun yürürlüğe girmesi ve bakım sigortasındaki maliyetlerin yükselmesinin kaçak çalışanların sayısının artmasını sağladığını tespit etti.

Asgari ücret sayesinde sanayide maaşların toplam 7 milyar Euro’ya yükselmesi beklenirken, yaklaşık 1,5 milyar Euro da kayıt dışı ekonomide kaybolarak devleti zarara uğratacak. Özellikle, birkaç ay öncesine kadar çalışanların sadece yüzde 40’ının asgari ücret olan 8,5 Euro’yu aldığı hizmet sektörü belgesiz işçileri çekmeye daha cazip hale gelecek. Ancak uzmanlar, Alman iş piyasasındaki istikrarlı koşullar ve düşük emeklilik katkı paylarının tampon etkisi oluşturacağı kanaatinde.