Almanya'da koalisyon ortakları arasında 8,50 Euro’luk asgari ücret ile ilgili tartışmalar dinmiyor. Yasa henüz bir aydır yürürlükte olmasına rağmen Birlik partilerinden ‘düzeltme’ talepleri geliyor. SPD ise uygulamayı yaz aylarına kadar değerlendirmek istiyor. SPD Genel Sekreteri Yasmin Fahimi, “Tartışmalar siyasi ve gereksiz” diyerek hükümet ortaklarını eleştirdi. Federal Hükümet ortakları Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), ‘asgari ücret yasası’ yürürlüğe girmesine rağmen konu üzerinde tartışmaya devam ediyor.

Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble (CDU), asgari ücretin uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmek için yeni personel alacağına polise yatırım yapmayı tercih edeceğini belirtti. Schaeuble, Die Welt’e yaptığı açıklamada asgari ücret uygulamasını ‘bayağı karmaşık’ diyerek bunun kontrolünden terörle mücadele gibi daha öncelikli konuların mevcut olduğunu söyledi. Ancak 1 Ocak 2015’den bu yana yürürlükte olan bu yasaya uyulup uyulmadığını kontrol etmek için ilgili gümrük dairelerine yaklaşık bin 600 yeni kadro alınması öngörülmüştü.

Büyük Koalisyon’un ‘ilk icraatı’ olan 8,50 Euro’luk asgari ücret yasasını hazırlayan Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles (SPD) ise yasanın değerlendirilmesine açık olduğunu belirtti. Nahles, önümüzdeki yaz aylarına kadar işveren ve sendikalar ile görüşmeler yaparak değerlendirme çalışmasını tamamlayacağını aktardı. SPD Genel Sekreteri Yasmin Fahimi ise partinin yönetim kurulunun dünkü toplantısından sonra, “Biz asgari ücret uygulamasının değerlendirilmesi gerektiğini hep dile getirdik ve bu düşünce ayrıca yasanın içinde de mevcuttur.

Bundan dolayı bu tartışma tamamen siyasi ve tamamen gereksiz” dedi. Fahimi, uygulamayla ilgili sağlıklı değerlendirme yapmak için güvenilir deneyimlere ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Hükümet ortakları Birlik partileri ve işverenlerin niyetlerinin belli olduğunu dile getiren Fahimi, asgari ücretin ‘light’ versiyonuna imza atmayacaklarını vurguladı.

TRANSİT KAMYON ŞOFÖRLERİ ÜCRETTEN MAHRUM
Asgari ücret uygulaması yürürlüğe girmesinden kısa süre sonra Federal Bakan Nahles, Almanya’dan transit geçen yabancı kamyon şoförlerinin asgari ücret uygulamasından şimdilik muaf tuttu. Şimdi ise Avrupa Birliği (AB) Komisyonu yasanın AB yasalarına aykırı olup olmadığı değerlendiriliyor. Ancak Almanya’da yük yükleyen veya yükü burada indiren kamyon ve TIR’ların şoförlerine ise saat başına 8,50 Euro’luk asgari ücret ödenmesi gerekiyor. Kamyon şoförlerine asgari ücret ödenip ödenmediğini ise gümrük memurlarının kontrol etmesi gerekiyor. Transit geçen kamyonlar bu bakımdan kontrolden muaf tutulacak.