Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde genelinde şiddetli yağmur ve dolu nedeniyle ekilen tohumların çürüdüğünü belirterek, bu yıl hububatta ve patateste yüzde 20 oranında rekolte düşüklüğü olabileceğini bildirdi.

Kenar, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Rahmet güzeldir ama kıvamında yağdığı zaman güzel olur. İki üç gündür havaların ısındığını görüyoruz, ondan önceki günlerde rahmetler yağdı, hava ısınmadı. toprak sıcaklığı yükselmediği gibi hava sıcaklığı 10 dereceyi geçmedi. Yağışlar fazla olup toprak ısınmayınca bitkilerde toprak altında bir çalışma olmuyor. Bu da buğdaylarda başak dolması zor oluyor ve rekolte düşüşü yaşanıyor. Yine bu yağışlardan dolayı fasulye, patates ve mısır gibi bölgemizde ekimi yapılan bitkilerde de ekim yapıldıktan sonra havaların ısınmaması nedeniyle toprağa ekilen tohumlarda çürüme meydana geldi. Niğde için yüzde 10 ve yüzde 20 civarında ürünlerde bir rekolte düşüklüğü yaşanabilir. Yağışlardan kaynaklı sel ve dolu felaketi nedeniyle çoğu çiftçilerimiz ikinci bir ekim yapmak zorunda kaldılar. Bu ikinci defa ekim yapılan ürünlerin yetişip yetişmeyeceğini ise bilmiyoruz. Niğde’de mevsimlerin kısa olmasından dolayı Eylül ayında soğuklar erken gelip de ikinci defa ekilen ürünlerin rekoltesi olmayacağını görüyoruz. İnşallah eylül ayında havalar sıcak geçer de çiftçilerimizi ikinci defa ekimi yaptıkları ürünlerden bir ürün alabilirler.”

Kenar, “ İç Anadolu Bölgesi'nde bu yıl yağışlar çok ama sel felaketi ve havaların soğuk gitmesinden dolayı buğdaylarda kınacık dediğimiz bir hastalık mevcut. Bu hastalık buğdayların alt taraflarında görülmeye başladı. Bu Kınacık hastalığı buğday başaklarının içinin dolmasını, sağlıklı buğday olması gibi rekolteyi etkileyeceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.