Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat, 6. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'na ev sahipliği yapıyor. Türk Meridyen Fuarcılık tarafından düzenlenen dev organizasyona, Türkiye'den 160 civarında firma katılıyor. Fuara, 70 civarında firma ilk kez katılıyor.
Türkiye'nin ünlü markalarının da yer aldığı 6. Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın resmi açılış töreni, sabah saatlerinde Aşkabat'taki Sergi Köşkü'nde gerçekleştirildi. Fuara Türkmenistan Hükümeti'nden yoğun bir katılım olduğu gözlemlendi. Açılış töreni zeybak dansı ve Türkmen hal oyunları gösterileri ile başladı.

Türkmenistan Meclis Başkanı Akca Nurberdiyeva başta olmak üzere aralarında Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Raşid Meredov'un da bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkili fuarın açılış töreninde hazır bulundu. Türkmenistan'daki yabancı misyon şeflerinin de yoğun ilgi gösterdiği fuara, Türkiye'den Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı. 3 gün ziyaretçilere açık kalacak fuarın resmi açılış töreni, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un fuar katılımcılarına gönderdiği mesajının okunmasıyla başladı. Daha sonra kürsüye gelen TOBB Başkanı Hısarcıklıoğlu, Berdimuhamedov'un başkanlığında Türkmenistan dünyanın parlayan yıldızı olduğunu kaydetti. Uluslararası Para Fonu gibi dünya finans kuruluşlarının yazdığı raporunda, Türkmenistan ekonomisinin yüzde 9'un üzerinde büyüyecek olmasını ifade etmesinden büyük bir mutluluk duyduklarını ifade eden TOBB Başkanı, bu fuarın Türkiye Ekonomi Bakanlığı'nın düzenlediği altıncı fuar olduğunu ve bugüne kadar gerçekleştirilen fuarların arasında en yüksek katılımlı ve en büyüğünün olduğunu ifade etti.

Konuşmalardan sonra fuarın kurdelesi kesildi ve resmi heyet standları dolaştı. 160 firmanın katıldığı fuarda; kozmetik, temizlik, gıda, tarım ve ambalaj ürünleri, plastik-kauçuk malzemeleri, otel ekipmanları, hediyelik eşya, züccaciye, ayakkabı, lojistik, kırtasiye, medikal ürünler, oyuncak, güvenlik sistemleri, mobilya ve mobilya yan sanayi ürünleri, ev tekstili ve ev gereçleri, tekstil malzemeleri, yapı-inşaat malzemeleri, genel makine ve ekipmanları gibi geniş yelpazede ürünler tanıtılıyor.

BERDİMUHAMEDOV: TÜRKİYE EN BÜYÜK TİCARİ ORTAĞIMIZ

Gurbanguli Berdimuhamedov, 6. Türk İhraç Ürünleri Fuarı için mesaj yayınladı. Berdimuhamedov mesajında, Türkiye'nin en büyük ticari ortaklarından biri olduğunu söyledi. Türk şirketlerinin Türkmenistan'daki başarısından söz eden Türkmen lider, Türk firmalarıyla ortaklaşa enerji, petrolgaz, inşaat, ulaştırma, tekstil, tarım ve diğer sektörlerde birçok projeye imza atıldığını hatırlattı.
Türkmenistan'da düzenli olarak gerçekleştirilen Türk fuarının önemine değinen Berdimuhamedov, sözkonusu organizasyonların ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik münasebetlerin genişletilmesine ve Türkmenistan ile Türkiye işadamlarını arasında ticari bağların kurulmasına imkan sağladığını ifade etti.