Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, "Merkez bankası faiz indirimlerine devam etmeli" dedi.
Temmuz ayı enflasyon verilerini değerlendiren ASO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, "Enflasyon beklentilerin üzerinde geldi. Bu artışta baz etkisinin yanı sıra kurlardaki yükselme de etkili olmuştur. Ayrıca 9 günlük bayram tatilinin neden olduğu iç talepteki artışın da enflasyon üzerinde etkili olduğunu düşünüyorum. Yılın geri kalan kısmında da enflasyon büyük bir olasılıkla yüksek seyredecek ve yıllık enflasyon, Merkez Bankası’nın hedefinin üzerinde yüzde 7,5-8,5 aralığında gerçekleşecektir" ifadesini kullandı.
Endekste yüzde 25 ağırlığı bulunan gıda fiyatlarındaki yüksek oranlı artışın enflasyonun yüksek çıkmasında en büyük etken olduğunu belirten Özdebir, "Gıda ürünlerinin fiyatlarında, üreticiden tüketiciye giderken çok yüksek oranlı artışlar olmaktadır. Değer zincirinde maliyetleri ve dolayısıyla fiyatları artıran ara aşamaların ele alınması ve maliyet artışlarına yol açan unsurların elenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde enflasyonda her zaman tatsız sürprizlerle karşılaşabiliriz" diye konuştu.
Merkez Bankası’nın enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesini bahane ederek faiz indirimlerine ara vermemesi gerektiğini söyleyen Özdebir, "Merkez Bankası faiz koridorunu daraltmaya devam etmelidir. Faiz indirimlerine devam etmek, yılı yüzde 4’lük bir büyüme ile kapatmamıza destek olacaktır" değerlendirmesini yaptı.