Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Servisçiler Odası'nın S plakasının artması ile üyelerinin ticari kayıpları olacağı yönündeki kaygısının 'yersiz' olduğunu savundu. Kentteki S plaka sayısının yetersizliğinin taraflar tarafından bilindiğini vurgulayan Aşut, bunu artırmanın tüm kurumları rahatlatacağını kaydetti.

Aşut yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediye sınırlarının genişlemesiyle birlikte kentte servis taşımacılığıyla ilgili sıkıntılar yaşanmaya başladığını belirtti. Sorunun çözümü noktasında Odaları, Büyükşehir Belediyesi, Servisçiler Odası ve diğer kurumların ortak bir çalışma yaparak birlikte hareket ettiğini hatırlatan Aşut, ortak çalışma ile taşımacılık sektörünün, kurumların ve sektör çalışanlarının müşterek menfaatlerinin korunmasının hedeflendiğine dikkat çekti.

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'nın kentteki kurum ve kuruluşlardan gelen talepleri düzenleyerek bir ihtisas raporu hazırladığını anlatan Aşut, "Bu raporda kentte mevcutta 813 adet S Plakalı araç bulunduğu ve bunun 110 adet daha artırılması gerektiği bilgisi yer almakta. Bu düzenleme ile kentteki servis taşımacılığındaki kayıt dışılığın ve kaçak taşımacılığın önüne geçilmesi hedeflenmektedir." ifadelerini kullandı.

'S PLAKA BULAMAYINCA KAÇAK ÇALIŞIYORLAR'

Kamuoyunda S plakası sayısının artırılmasını Servisçiler Odası'nın istemediği yönünde haberler yer aldığına vurgu yapan Aşut, şöyle devam etti: "Servisçiler Odası yönetimi, S plakasının artması halinde üyelerinin ticari kayıpları olacağı yönünde yersiz bir kaygı taşıyor. Çünkü kent ekonomisindeki, ticaretindeki, okul sayısındaki artışa ve halkın alışkanlarının değişip, servis kullanma taleplerinin artmasına paralel mevcut plaka sayısının yetersiz kaldığı taraflarca da bilinmektedir. Bu konuda kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi önemli.

Oluşturulan bilgi kirliliği sonucu plaka artışı ile rant kavramları bir arada kullanılmaya başlanmıştır. Aksine plaka arzının artması ile birlikte oluşabilecek muhtemel bir rantın, kaçak çalışmaların önüne geçilecektir. Çünkü biliyoruz ki mevcut durumda birçok kişi plaka bulamadığı gerekçesiyle maalesef kaçak çalışmak durumunda kalıyor. Plaka sayısının artmasıyla bu sorunlar da ortadan kalkacaktır."

S plakasındaki artışı sadece MTSO'nun istemediğini ifade eden Aşut, şunları kaydetti: "Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı ihtisas raporunda sınırların genişlemesi ve ekonomik yapının gelişmesine paralel olarak bu artış doğal bir ihtiyaçtan doğuyor. Bununla birlikte bugün bir takım ilçelerimizde bu konuyla ilgili hiçbir düzenleme bulunmuyor. Bu durumun meydana getirdiği karışıklıkların giderilmesi adına o ilçelerde düzenlemeye gidilmesini de istiyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de bu konuda büyük bir özveriyle çalıştığını biliyoruz."