Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, “Göz göre göre, kayıp yıllarımıza 2015’i de ekledik ve adım adım 2016’yı da kaybetmeye doğru gidiyoruz. Büyümekten vazgeçtik, ayakta kalmaya çalışıyoruz.” dedi.

ATB’nin Ağustos ayı meclis toplantısında konuşan Çandır, ülke gündemi ve ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İş dünyasının temsilcileri olarak ekonomiyi ve ticareti konuşmayı, yatırım, istihdam, büyüme gibi konuları analiz etmeyi arzu ederken son dönemde yaşanan olayların bunları önemsiz hale getirdiğini belirten Ali Çandır, “Ankara’da siyaset, yedi haziran günü milletin çıkarttığı hesabı, millete düzelttirme dayatmasıyla uğraşırken, palazlanmış terör örgütleri hiçbir insani değer tanımaksızın canımızı alma ve ocağımızı söndürme yarışına girmişlerdir.” dedi.

Siyaset kurumunun 'ülke hükümetsiz değil, kriz yok' söyleminin gerçekçi olmadığını, ekonomik, politik ve toplumsal göstergelerin bu söylemi teyit etmediğini anlatan Çandır, şunları kaydetti: “Artık bizim ne bir üst akla, ne de bir tek akla ihtiyacımız var! ‘Ben ne dersem o’ mantığına da ihtiyacımız yok! Çok daha fazla aklıselim ve sağduyu ile düşünme ve hareket etme zamanındayız. Ortak aklımızı, ortak vicdanımızı ve birlikte hareket etme gücümüzü şimdi hayata geçirmeyip de ne zaman geçireceğiz? Hiçbir iktidar, hiçbir makam ve hiçbir servet, yiten canlarımızın saçının bir teli bile etmez. Tepeden tırnağa bütün herkes böyle bilmelidir. Milletimiz ne bu acıları yaşamayı, ne de hesap düzeltme dayatmasını hak etmemektedir.”

DÜNYA GÜNDEMİNDE TÜRKİYE YOK

Dünya medyasına bakıldığında; gündemlerinde Türkiye’nin olmadığının, bunun yerine ekonomi ve ticarette kriz yıllarının aşıldığının, özgürlükler, şeffaflık ve sürdürülebilirlik gibi konularının ele alındığının görüleceğini ifade eden Çandır, “Gelişmiş dünyanın karar vericileri, politikacıları ve yöneticileri; ekonomilerindeki kötüye gidişin üstünü örtmeye değil, çözümünü bulmaya çalışmaktadırlar. Bizim de karar vericilerimizden bu yönde çaba sarf etmelerini talep etme hakkımızın olduğunu düşünmekteyiz. Göz göre göre, kayıp yıllarımıza 2015’i de ekledik ve adım adım 2016’yı da kaybetmeye doğru gidiyoruz. Büyümekten vazgeçtik, ayakta kalmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

‘KİMSEYİ MEMNUN ETMEK ZORUNDA DEĞİLİZ’

Yaşanılan somut olaylardan yol çıkarak yaptığı tespitlerin ya da söylediklerinin bazılarını memnun etmeyebileceğini, ancak ülkenin yangın yerine döndüğü bir dönemde kimseyi ‘memnun etme’ gibi bir durumlarının olmayacağını kaydeden Ali Çandır, amaçlarının müreffeh ve mutlu bir geleceği birlikte yaşamak olduğunu söyledi.

ÇÖZÜM YOLU AKLISELİM

Sorunlarının çözümü için hala geç kalınmamış olduğunu, insan eliyle oluşturulmuş bu durumun çözümünün aklıselimden geçtiğini vurgulayan Ali Çandır, iki ay sonra yeniden seçime gidileceğini hatırlatarak, koalisyon dönemine hazırlıklı olunmasını istedi.

SİYASİLERE ÇAĞRI

Ali Çandır konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Borsamız meclisinden kamuoyuna çağrımızdır; gün elde silah birbirimizi vurma, yollarda pusuyla canlarımızı alma, kentlerimizde tuzakla birbirimizi boğazlama ve linç etme günü değildir. Bir üst akılın ya da tek akılın günü hiç değildir. Bu toprakların mayasını oluşturan ortak aklımızı, ortak vicdanımızı ve nihayet birlikte hareket etme kapsayıcılığımızı bir kez daha hayata geçirme günüdür. Hiçbirimiz düşman ya da hain değiliz! Doğuştan gelen özelliklerimiz, farklılıklarımız ve kimliklerimiz hepimizin zenginliğidir. Bir siyaset aracı, malzemesi ve dolgusu asla değildir. Bu seçim döneminde siyasilerden beklentilerimiz; doğuştan gelen özelliklerle değil, bilginin, aklın ve deneyimin imbiğinden geçirilmiş zeka ürünü politikalarla bizim karşımıza çıkmalarıdır.”