Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 7 Haziran seçimlerinin üzerinden 52 gün geçmesine rağmen hala hükümet kurulamamasını eleştirdi. Çandır, “Millet yetkiyi siyasilere verdi ancak verilen yetki hakkıyla kullanılmamaktadır. Önümüzdeki belirsizlik hem iş dünyasının hem de milletin sorunlara karşı dayanma gücünü zayıflatmaktadır.” dedi. Çandır, koalisyon görüşmelerinin de sorunların çözümüne mi, yoksa erken seçime mi yönelik olduğunun da açıkça milletle paylaşılmasını istedi.

ATB’nin temmuz ayı olağan meclis toplantısında konuşan Ali Çandır, artan terör olaylarına ve iyi sinyal vermeyen ekonomiye değindi. Son günlerde artan terörü lanetleyerek, şehit olan ve hayatlarını kaybedenlere rahmet, ailelerine ise başsağlığı dileyen Çandır, artan ve uluslararası mahiyet kazanan gelişmeler karşısında Meclis’in inisiyatif kullanmasını ve çalışma grupları oluşturulmasını istedi.

7 Haziran seçimlerinin üzerinden 52 gün geçmesine rağmen hükümet kurma çalışmalarında hala bir ilerleme kaydedilemediğini ifade eden Çandır, “Millet yetkiyi siyasilere verdi ancak verilen yetki hakkıyla kullanılmamaktadır. Önümüzdeki belirsizlik hem iş dünyasının hem de milletin sorunlara karşı dayanma gücünü zayıflatmaktadır. Hepimizin merakı; koalisyon görüşmeleri bir sonraki seçim sonucuna mı, yoksa dağ gibi birikmiş sorunları çözmeye mi odaklı? Hepimizin ortak derdi olan bu ayırımın açıklıkla millet önünde inandırıcı şekilde paylaşılması gereklidir. Aksi halde bu ikilem, önümüzdeki herhangi bir seçimde siyasilerin evdeki hesaplarını alt üst edecektir.” diye konuştu.

"İŞ DÜNYASININ DAYANMA GÜCÜ KALMADI"

Ekonomi çarklarının, dünyadaki bozulmalar ve Türkiye’nin birikmiş sorunlarının etkisiyle, her geçen gün yavaşladığına değinen Çandır, “Bu atalet tüm iş dünyasını ciddi bir biçimde yılgınlığa sürüklemektedir. İnsanlarımız olumsuzluklara karşı dayanma gücünü hala korumaya çalışmaktadır. Dolayısıyla iş dünyamız varlığını devam ettirme ve günü kurtarma çabası içindedir.” dedi.

Birçok göstergenin yanı sıra karşılıksız çek ve protesto edilen senet ile kurulan, kapanan şirket hacimlerindeki sıra dışı dalgalanmaların da dikkat çekici boyutlara ulaştığına işaret eden Çandır, şöyle konuştu: “Yılın ilk yarısı itibariyle karşılıksız çek sayısında Türkiye genelinde yüzde 77’lik bir artış yaşanırken, Antalya’da yüzde 28’lik bir artış oldu. Karşılıksız çek tutarında ise Türkiye’deki yüzde 53’lük artışa karşılık Antalya’da yüzde 26’lık bir artış yaşandı. Antalyalı iş insanları, borcuna Türkiye genelinden daha çok sadık olmaya devam etmektedir. Protesto edilen senet konusunda ise Türkiye geneline yakın bir konumdayız. Yılın ilk yarısı itibariyle kurulan/kapanan şirket sayılarında Antalya’mız Türkiye geneline yakın bir seyir izledi. Kurulan şirket sayısı Antalya’da yüzde 16 azalırken, Türkiye genelinde yüzde 21 azalmıştır. Kapanan şirket sayılarındaki azalma ise kurulanların üç katı düzeyinde olmuştur. Yani sözün özü iş insanlarımız, yılın ilk yarısı itibariyle, ne yeni şirket kurma iştahına sahip bulunmuşlar ne de ellerindekini kaybetmeyi göze almışlardır. Sadece yılların birikimiyle ve son dönemin tetiklemeleriyle derinleşmekte olan krize karşı kendilerini korumaya ve sorunlara dayanmaya çalışmışlardır.”