Ankara Ticaret Borsası (ATB) tarafından kurulan Ankara Elektronik Platformu’nda ilk Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) işlemi, farklı şehirlerde, alım ve satım yapan kişilerce online seans aracılığı ile yapıldı.
ATB’nin Elektronik Satış Salonu dışında bulunan, satım ve alım yapacak üyeler kendi ofislerinden verdikleri fiyatlar ile yapılan ilk seansta, 707 tonluk işlem hacmi gerçekleştirildi.
Elektronik ürün senetlerinin seansı ile ilgili yazılı açıklama yapan ATB Başkanı Faik Yavuz “Ankara Ticaret Borsası bu hizmetiyle bir ilki daha başarmıştır.” dedi.
Yavuz “Son 3 yılda Tarım sektörü ve finansal piyasaların entegre olduğu fiziksel ürün senetleri yerini elektronik ürün senetlerine bırakmıştır. Fiziksel ürün senetlerinin alt yapısını problemsiz karşılayan ATB elektronik ürün senetlerinin alınıp satılabildiği platformu çalışır hale getirmiştir. Üyelerimizi ve tüm Türkiye’de ki tüccarlarımızı lisanslı depolarla buluşturarak, küresel ticaretin önemli bir enstrümanını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Tarım sektörü ve finansal piyasaların entegre olduğu bu sistem ile üyelerimizi, tüccarlarımızı lisanslı depolarla buluşturarak, küresel ticaretin önemli bir enstrümanını yaygınlaştırmayı ” hedeflediklerini belirten Yavuz, “Sistemin ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Merkezi Kayıt Kuruluşundan alınan stok bilgilerine göre başlatılan seansta, platform üyesi firmaların verdiği, onay alan satım emirleri ile onay alan alım emirleri arasında alım-satım işlemleri gerçekleştirildi. Seansın tamamlanması ile işlem dosyaları ilgili transferlerin tamamlanması için Takasbank’a gönderildi. İşlem yapılan 7 satım emri ile 4 alım emri verilen ATB Elektronik Platformu’nun işlem hacmi 707 ton oldu. İlk kez gerçekleştirilen uygulama ile ATB’nin elektronik satış platformundan farklı bir lokasyondan kendi kullanıcı adıyla programa bağlanan platform üyeleri, ATB Satış Salonu ve ATB Yönetim Binası dışında web üzerinden bağlanarak satım ve alım işlemlerini gerçekleştirildi.