Yunan basın-yayın organları, Yunanistan'ın kreditörler tarafından olumlu karşılanan yeni önerileri kamuoyuna duyurdu.

Atina, AB ve IMF ile aylardır süren müzakerelerde anlaşmazlık başlıkları arasında yer alan konulara ilişkin yeni önerilerde bulundu. Yunan basın-yayın organlarına göre dün akşam AB ve IMF'ye iletilen yeni öneriler şöyle: Elektrik için kreditörler KDV oranının yüzde 23'e çıkarılmasını isterken, Yunan tarafı orta direk vatandaşı etkilememesi için bunun olduğu gibi yani yüzde 13'te kalmasında ısrar ediyor. Aynı şekilde Atina, yemek ve içecek hizmetlerinde uygulanan yüzde 13'lük KDV oranının da değişmemesi yanlısı olduğunu iletirken, yüzde 23'e yükseltilmesi önerisine çok fazla direnmeyeceği ifade ediliyor. Öte yandan yoğun turist akışının olduğu Mikonos, Santorini ve Rodos gibi adalara uygulanan vergi indirimine de son verilmesi planlanıyor.

Erken emeklilik uygulamasına son verilmesine sıcak bakan Atina, alacaklıların "derhal uygulanmasın" önerisine, "1 Ocak 2016'dan itibaren başlansın" talebiyle karşılık veiyor.

Atina, emekli maaşları ile düşük emekli maaşları için verilen ilave ikramiyede ise kesintiye kesinlikle karşı olduğunu iletti.

Öte yandan Çipras hükümeti, 500 bin Euro'dan fazla kâr elde eden işletmelere ilave vergi uygulanmasını da öneriler arasına aldı. Bu arada yıllık 30 bin Euro ve üstü gelire sahip olanlardan alınan dayanışma vergisinde indirime de son verilecek.

Atina, anlaşma metninde Yunanistan'ın sürdürülebilir borç krizinin çözümü (borç silme) ile büyümeye yönelik alınacak önlemlere de atıfta bulunulmasını istiyor.

Atina, kreditörleri ikna ederek hafta içi ya da hafta sonuna kadar yapılacak olağanüstü Eurogroup toplantısında anlaşma sağlanmasını umuyor. Anlaşma halinde geçen ağustos ayından kalan 7,2 milyar Euro'luk kurtarma paketi Yunanistan'ın kullanımına sunulacak. Kısa süreli nakit sorununu aşacak olan Atina, 30 Haziran'da IMF'ye olan 1,6 milyar Euro'luk borcunu ödeyerek temerrüde düşmekten kurtulmuş olacak.

Son olarak ülkede artan belirsizlik sebebiyle son günlerde Yunan bankalarından 4 milyar Euro para çıkışı oldu. Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarına likidite akışını artırma kararı alması, bankalara rahat bir nefes aldırdı.