İflasın eşiğinde olan ve Avrupa Birliği ve Dünya Bankası ile bir türlü uzlaşamayan Yunanistan son anda yeni bir reform teklifi yaptı. Euro Bölgesi hükümet ve devlet başkanlarının Yunanistan’ın Euro’da kalıp kalmayacağı kararını verecekleri özel zirve öncesi yapılan teklifle anlaşma ihtimalini güçlendirdi. Yunanistan için geri sayım başladı. 30 Haziran’a kadar Dünya Bankası’na 1,5 milyar Euro geri ödeme yapması gereken Yunanistan’ın yeni yardım paketi alabilmesi için AB’nin talep ettiği reformları yerine getireceğine dair taahhütte bulunması gerekiyor.

Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın vergilerin ve emeklilik yaşının yükseltilmesi, kamuda personel tasarrufuna gidilmesi gibi uygulamalara uzun süre direnen Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Yunanistan’ın Euro’da kalıp kalmayacağına dair kararın verileceği son haftaya girilirken yeni reform paketi hazırladı. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Atina’nın reform teklifini ‘Çözüm için iyi bir temel’ ifadesiyle Çipras’ın teklifini övdü.

Son günde önemli bir ilerleme sağlandığını söyleyen Komisyon Başkanı Juncker, zirvede bir anlaşma olup olmayacağının ise belirsiz olduğunu belirtti. Yunanistan’ın geleceği ile ilgili kesin kararın verilmesinin birkaç gün daha alabileceğini söyleyen Başbakan Angela Merkel, AB Komisyonu, Dünya Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın Atina ile ilgili vereceği son kararın kendileri içinde önemli bir tavsiye karar olacağını söyledi. Perşembe günü Brüksel’de olağan görüşme için bir araya gelecek olan AB hükümet ve devlet başkanlarının Yunanistan konusunu tekrar görüşmesi bekleniyor.

Alman medyasında yer alan habere göre Yunanistan Başbakanı Çipras, yeni reform teklifinde vergilerin artırılması önemli yer alıyor. Buna göre temel gıda maddelerinde KDV, yüzde 13’ten yüzde 23’e çıkarılacak. Otel ve konaklama vergisi yüzde 6,5’ten yüzde 13’e yükseltilecek. Restoran ve cafe'lerden alınan vergiler yüzde 13’ten 23’e çıkacak. Atina hükümeti gelir vergisi adı altında 30 bin Euro’dan yüksek miktardaki gelirler için yüzde 1 ile yüzde 7 arasında vergi alacak. Yılda 500 bin Euro’dan fazla kazancı olan şirketlerden yüzde 7 oranına kadar kazanç vergisi alınacak.

Hükümetin vaatlerinden olan emlak vergisini kaldırma planı da gerçekleşmeyecek. Çipras’ın teklifine göre emlak vergisi uygulaması devam edecek. Bunun devlet kasasına 2,6 milyar Euro katkı vermesi bekleniyor. Lüks araçlardan, yüzme havuzlarından ve yatlardan vergi alınacak. Erken emeklilik kaldıracak ve çalışanlardan ve işverenlerden alınan emeklilik ve sağlık sigortası kesintisi yüzde 2 oranında artırılacak.