Yunanistan’ın borç krizini çözmek için dün bir araya gelen Euro Bölgesi maliye bakanları sonuca ulaşamadı. Bakanlar bu sabah yeniden bir araya geldi fakat Avrupa, Atina’nın söz verdiği reformları uygulayabileceğinden şüphe duyuyor. Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem dünkü toplantının ardından yaptığı açıklamada, Atina ile güven meselesini ele aldıklarını söyledi. Bu arada bu akşam birliğe üye 28 ülke liderlerinin katılımıyla yapılacak zirve toplantısı iptal edildi. Zirveye sadece Euro Bölgesi’ndeki 19 ülkenin liderleri katılacak.

AB Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici, Yunanistan’ın reformlar konusunda kısa ve orta vadede daha fazlasını yapması gerektiğini belirtti. Eurogroup toplantısı öncesinde konuşan Moscovici, “Anlaşma ekonomik anlamda hırslı, siyasi anlamda gerçekçi olmalı.” dedi.

İtayla Maliye Bakanı Pier Carlo Padoan, kreditörler Yunan hükümetine güvenmediği için bugünkü AB zirvesinden de bir anlaşma çıkmayacağını söyledi. Şu anda önlerindeki en büyük engelin güven bunalımı olduğunu ifade eden Padoan, gerçek müzakerelerin başlaması için şartları oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, Yunanistan’daki mali krizin çözümü konusunda hâlâ ümitli olduğunu fakat tarafların yaklaşımının birbirine çok çok uzak olduğunu söyledi. Stubb, Euro Bölgesi’nde Yunanistan’la anlaşması için yürütülen müzakerelerin 10 üzerinden 3 ya da 4 seviyesine ancak geldiğini dile getirdi.

Kıbrıs Rum Maliye Bakanı Harris Yorgiyades ise Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalması için bir yol bulunabileceğini savundu. Bu anlamda Atina’nın arkasında güçlü şekilde durduklarını ifade eden Yorgiyades, bununla birlikte “popülizm, sloganlar ve aşırıcılıklar bir yere varılamayacağını” söyledi.