Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, hükümeti oluşturacak partilerin yapısal reformlara odaklanmaları ve daralan ekonomiye çare bulmaları beklentisinde olduklarını söyledi.

Genel seçimlerin, yüksek katılım ve kullanılan oyların Parlamento'da temsil oranıyla örnek olacak şekilde tamamlandığına işaret eden Menevşe, "Halkımız iradesini, dört partiden oluşan TBMM ve koalisyondan oluşan bir hükümet yönünde ortaya koymuştur." dedi. Türk demokrasi tarihinin yüzde 85 gibi en yüksek katılım oranlarından birisine tanık olunan seçim sonuçlarının Türkiye’nin güçlü ve sağlam demokrasi geleneğine sahip olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu belirten ATO Başkanı Menevşe, seçimin huzur içinde geçmesi, sandığa barış ve demokrasi şöleni içinde gidilmesi ve sonuçların olgunlukla karşılanmasının en önemli kazanımlar olduğunu vurguladı. Kullanılan toplam oyların TBMM’de yüzde 95 oranında temsil edilecek olması ve kadın milletvekili oranının da Cumhuriyet tarihindeki en yüksek seviyeye ulaşmasının Türk demokrasi hayatının geldiği nokta bakımından sevindirici olduğunu dile getiren Menevşe, TBMM'de temsil edilecek siyasi partileri ve seçimi kazanan tüm milletvekillerini kutladı.

Seçim sonuçlarının Türkiye için her açıdan hayırlı olması dileğinde bulunan Menevşe şunları söyledi: "Yeni parlamentonun ülkemizin demokratik, ekonomik ve sosyal açıdan gelişmişlik düzeyinin yükseltilmesi, ihtiyacımız olan huzur, güven ve pozitif istikrarın devamının sağlanması, kalkınma ve gelişme hamlelerinin sürmesi hedefleri doğrultusunda kararlılıkla çalışacağına inanıyoruz. Seçim sürecini geride bırakmış olduğumuzdan, siyasi partiler arasında seçim atmosferinden kaynaklanan olumsuzlukların da artık sona ereceğine inanıyoruz. Bu seçimlerde hiçbir siyasi partimiz tek başına hükümet kurabilmeleri için gerekli 276 vekil sayısına ulaşamamışlardır. Bir başka ifadeyle halkımız iradesini, dört partiden oluşan TBMM ve koalisyondan oluşan bir hükümet yönünde ortaya koymuştur. Seçim sonuçları ve parlamento aritmetiği çerçevesinde, yeni siyasi risk ve beklentiler yaratmayacak şekilde, ekonomiyi ana gündem maddesi yapan bir yaklaşımın tüm siyasi partiler tarafından benimsenmesi gerekir. Siyasi ve ekonomik istikrarın tam olarak tesis edilmesi, seçim dolayısıyla oluşan belirsizliklerden Türk ekonomisinin olumsuz etkilenmemesi bakımından hükümetin bir an önce kurulmasında büyük yarar bulunmaktadır."

'TÜRKİYE KOALİSYON HÜKÜMETİ DENEYİMİNE SAHİP'

Türkiye’nin yaklaşık 13 yıldır tek parti iktidarında yönetilse de geçmişinde çok sayıda koalisyon hükümeti yaşamış bir deneyimden geldiğini vurgulayan ATO Başkanı Menevşe sözlerini şöyle tamamladı: "Vatandaşlarımızın siyasi partilere tek başına hükümet kuracak çoğunluğu vermeyerek koalisyona işaret etmiştir. Parlamento'da temsil hakkı kazanan partilerimizin demokrasinin gereği olan uzlaşma kültürü ile hareket ederek, ülkenin menfaatleri doğrultusunda kenetlenmelerini ve uzun süreli bir hükümetin kurulması konusunda iradelerini tam olarak kararlı bir şekilde ortaya koymalarını ve ardından da ekonomiye odaklanmalarını diliyoruz. Hükümetin kurulması için gereken sürenin uzaması ve hatta erken seçime gidilerek 6 ay daha seçim atmosferi yaşanmasına yol açılmasıyla bir kaos ortamının yaşanacağı ortada olduğundan, parti liderlerinin Türk halkının kendilerinden beklediği sorumluluk bilinciyle hareket edeceklerinden kuşkumuz bulunmamaktadır."