Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu, siyasi belirsizliğin iş dünyasını olumsuz etkilediğini belirterek özel sektörün 114 milyar dolar kaybının olduğunu söyledi. Son günlerde dövizde ciddi bir artış olduğunun altını çizen Uslu, son 15 günde sanayicinin 14 milyar dolar civarında kaybının olduğunu ifade etti.

Gündemle ilgili açıklamalar yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu; “Biz güçlü bir koalisyonun kurulacağından ümitliydik ancak olmadı. Siyasi partiler er meydanına inip tekrar millete gidecekler. Birde çözüm sürecinin noktalanmasıyla birlikte yeniden Türkiye’de çatışmaların başlamasıyla can kayıpları var. Bizim için en önemlisi can kayıplarının olmamasıdır. Biz insanların ölmemesi gerektiğine inanıyoruz. 14 milyar dolar dış borcumuzun artması ekonomik kayıp demektir. Türkiye’de siyasi ve ekonomik istikrarın birlikte denk yürümesi gerekiyor. Yani bunların bir ayağı sakat kaldığı zaman istediğiniz hedeflere ulaşamıyorsunuz ki Türkiye’nin buna tahammülü yok. Gelişmekte olan bir ülkesiniz, bir yandan küresel kavramda sizin dünyayla rekabet etme şansınız azalıyor, aslan payınız düşüyor. Türkiye’nin hiç zaman kaybı olmadan yeniden siyasi istikrarın tesisi çok önemli. Bununla paralel olarak ekonomik gelişmeler yeniden revize edilerek bir takım ekonomik reformlar yapılmalı. Son 3 yıldır herkes kendi işinden koptu, günü seçimlerle geçirdik. Şu aşamada belirsizliğin olduğu herkes tarafından bilinen bir şey. Bu çok daha fazla sürmemesi adına seçim sürecinin 60 gün içinde nihaileşerek yeniden istikrarın tesisi adına milletimiz irade beyan edecektir. Bunun Türk ekonomisi açısından yararlı olacağı kanısındayım” dedi.

'SORUMLULUK TAŞIYAN İNSANLARIN ÇOK DAHA DİKKATLİ, TOPLUMU BİRLEŞTİRİCİ MESAJLAR VERMELERİ GEREKİR'

Terör olaylarının artmasının yatırımcıyı etkilediğine dikkat çeken Uslu, şunları söyledi; “Bütün insanlar tedirgin, tabiri caizse herkes dinlenme moduna geçti. Bu aşamada nasıl yatırım düşüneceğiz. Ülkede kararsız bir ortam var. Dolar, Euro, altın bir gün yükseliyor bir gün düşüyor. Çatışma ortamı ülkede ekonomik anlamda istikrarsızlığa neden oluyor. İnsanları korku sardı. Bunları sebebi de terör olaylarıdır. Ülkemizde son zamanlarda bir kargaşa var. Bunun sükûnete varması lazım. Hiç kimsenin ölmemesi, şehit gelmemesi bizim en büyük temennimizdir. Bu olmadan bizim diğer enstrümanları da devreye koymamız mümkün değil. Önce özgüven olacak insanlar huzur içinde yaşayacak. Ondan sonra siyasi ve ekonomik istikrarı birlikte tesis etme yoluna gidersiniz. Güvenin olmadığı yerde hiçbir şey olmaz. Öncelikle bu olayların önüne geçilmesi için herkesin sorumluluk alıp elini taşın altına koyması gerekiyor. Özellikle sorumluluk taşıyan insanların çok daha dikkatli, toplumu birleştirici mesajlar vermeleri gerekir. Herkes bin düşünüp bir konuşmalı. Türk milleti büyük bir devlet. Biz ne muz cumhuriyetiyiz ne aşiret devletiyiz. Bununda üstesinden geleceğiz, sağduyulu düşünüp aklımızla hareket edeceğiz. Çok daha fazla bedel ödemeden insanlar ölmeden temennimiz bu işin önüne geçilmesidir.”