Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), bünyesindeki Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi (MESEM) turizm sektörü çalışanlarına AB ülkelerinde de geçerliliği olan sertifika alma imkânı sağlayarak, yurt dışında çalışmanın kapılarını açıyor.
ATSO Başkan Yardımcısı Mustafa İssi, “Turizmde Çalışan ve İşverenin Uyum Yeteneğinin Arttırılması (TUYUP) Projesi” kapsamında 64 kişinin teorik ve uygulamalı sınavlarda başarı sağlayarak ulusal ve uluslararası düzeyde geçerliliğe sahip Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazandığını bildirdi. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali katkısıyla hayata geçirilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın faydalanıcısı olduğu, TUYUP Projesi kapsamında, Türkiye genelinde turizm sektöründe çalışan yaklaşık 4 bin kişinin, ön büro, kat hizmetleri, servis, bar, temel ve ileri mutfak, hijyen, iş sağlığı ve güvenliği gibi konularında ücretsiz olarak eğitimlere katıldığını belirten İssi, “eğimler sonrasında ATSO Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi’ne yönlendirilen 150 kişi Mayıs-Haziran tarihleri arasında teorik ve uygulamalı sınava tabi tutuldu. Bu arkadaşlardan 64’ü başarılı olarak uluslararası düzeyde de geçerliliğe sahip Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazandılar” dedi.
İlk il dışı sınavları gerçekleştirildi
Mesleki Yeterlilik Belgelendirme sınavlarının bugüne kadar hep Antalya’da gerçekleştirildiğine dikkat çeken Mustafa İssi, TUYUP Projesi kapsamında İzmir, Muğla ve Denizli illerinde de ilk kez bu sınavların başarılı bir şekilde yapıldığını belirtti. ATSO MESEM’in Türkiye’nin her ilinden turizm yiyecek içecek sektörüne yönelik gelecek olan Mesleki Yeterlilik Belgelendirme sınav taleplerini gerçekleştirebilecek kapasitede olduğunu belirten İssi, ilgilenen adayların ATSO MESEM ile irtibat kurabileceğini söyledi.
Mustafa İssi, önümüzdeki süreçte, turizm yiyecek içecek sektörünün dışında Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun olduğu “inşaat” ve “asansör” alanında da Mesleki Yeterlilik Belgesi verebilmek için çalışmalara başlandığını ifade etti.