Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Belarus ve Ermenistan’ın dahil olduğu Avrasya Ekonomik Birliği’nin (AEB) gelecek perspektifi, ekonomi ve entegrasyon işbirliği Moskova’da masaya yatırıldı. Rus, Kazak ve Kırgız uzmanlar, bölgede Avrasya entegrasyonundan başka alternatiflerinin olmadığını vurguladı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da Vestnik Kavkaza haber ajansında yapılan toplantıya; Rusya Jeopolitik Merkezi Başkanı Radik Murzagaleyev, Kazakistan Strateji Sosyal ve Siyasi Araştırmalar Merkezi Başkanı Gülmira İleuova, Vestnik Kavkaza Genel Yayın Yönetmeni Mariya Sidelnikova, Kazakistan Toplumsal Görüş Enstitüsü akademisyeni Adil Kaukenov ve Kırgız siyasi uzman Mars Sariyev katıldı.

Murzagaleyev, Avrasya entegrasyonunu anlatmak için Rusya’nın çeşitli kentlerinde forumlar organize ettiklerini söyledi. Rus uzman, “Çeşitli araştırma yapıldı, halkın görüşünü inceledik. Rusya’da Avrasya entegrasyonunun geleceğini nasıl görüyorlar diye forumlar yaptık. Kazakistan, Kırgızistan ve Belarus meslektaşlarımız ile yaptığımız çalışmalarda ortak bir sonuca vardık: Ülkeler entegrasyon yolunda adımlamaya devam ediyor. Burada geriye yol yok. Tabii ki her ülkenin kendi çıkarları da söz konusu. Öncülüğümüz, ekonomi işbirliğinin daha da artırılması.” dedi.

Kazak uzman İleuova ise entegrasyona toplum düzeyinde desteğin yetersiz olduğuna dikkat çekti. İleuova, “Devlet liderlerinin iradesi, entegrasyon sürecinde hükümet çalışmaları yeterli değil. Halk düzeyinde desteğe ihtiyaç var. Bunu geniş kitlelere anlatmamız lazım. İnsanlar süreci farklı görüyor. Faydaları ve perspektifi konusunda bazılarının anlayışı yok.” şeklinde eleştiride bulundu.

Kazak uzman Kaukenov da Avrasya entegrasyon çalışmalarında güçlü enformasyon ve bilimsel uzman desteğinin olması gerektiğine işaret etti.

Kırgız uzman Sariyev, ülkesinin Avrasya Ekonomik Birliği’ne girmesinin ardından ikili ticari ilişkilerin canlandığını örnek verdi. Üye ülkelere Kırgız gıda ürünlerinin ihracatının arttığını belirten Sariyev, “Düne kadar ürünlerimiz Rusya piyasasına girebilmek için bazı prosedürleri bekliyordu. Rusya, Kazakistan ve Belarus, tarım sanayimizin kalkınmasına faal görev alabilirler. Bu konuda çalışmalar artırılmalı. Rus teknolojisine ihtiyacımız var. Kırgız halkının bu entegrasyondan beklentisi büyük. İş yerlerinin açılması, üretim artması ve refah düzeyinin iyileştirilmesi isteniyor.” dedi.