Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Atina'nın iflastan kurtulması için gelecek haftaki gelişmelerin belirleyici olacağını söyledi. Artık kumar oynamak için vakit kalmadığını ifade eden Donald Tusk, önümüzdeki hafta Lüksemburg'da yapılacak Euro Bölgesi toplantısında Atina'nın kaderinin belli olacağını dile getirdi.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Yunanistan Başbakanı Aleskis Çipras'a da uygulamaya geçemeyecek taleplerle zaman kazanmaya çalışmaktan vazgeçmesini salık verdi. Tusk, "Yunan hükümetinin biraz daha gerçekçi olması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Uluslararası kreditörlerle müzakereleri sürdüren Yunanistan, 8,1 milyar dolarlık kredi diliminin serbest bırakılmaması halinde ay sonunda iflas edecek. Bu durumda Atina'nın Avrupa'nın ortak para birimi Euro'yu terk etmesi gündeme gelecek.

Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüşen AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker da müzakerelerin hız kazanması ve çözüme ulaşılmasını istedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Atina'nın önümüzdeki günlerde kreditörlerle görüşerek sorunu çözmeye kararlı olduğunu söylemesine ise piyasalar olumlu tepki verdi. Atina Borsası sabah seansını yüzde 7,1 yükselişe kapadı. Kreditörler, Atina'nın kurtarma planı karşılığında ekonomideki reformları hızlandırmasını talep ediyor.

Brüksel'de temaslarda bulunan Çipras; Merkel, Tusk ve Juncker'ın yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geldi.