Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran, Ukrayna’dan Türkiye’ye kimlik kartıyla seyahat imkanının Antalya turizmini son derece olumlu etkileyeceğini belirterek, "Şu şartlarda şahsi inancım 1,5 milyon Ukraynalı turisti rahat buluruz, 2 milyonu zorlarız" dedi. Sıcak ilişkilerin yaşandığı Rusya’dan da yüzde 90 oranında ciddi bir artış beklediğini ifade eden Duran, bu artıştaki sebebin iki ülke arasında yapılan anlaşmaların yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tatil mesajı olduğuna işaret etti.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye ile Rusya arasında ticaret ve hizmetlerin artırılmasına yönelik atılan imzaların ardından, dün de Türkiye-Ukrayna arasında gerçekleşen pasaportsuz kimlikle seyahat anlaşması, Rus ve Ukraynalı turistlerde ciddi bir artış göstereceğinin sinyalini verdi. Anlaşmalar sonrası Rus ve Ukraynalı turistlerde yüzde yüze varan bir artışın gerçekleşebileceğini kaydeden POYD Başkanı Hakan Duran, bu gelişmenin son iki aydır yüzde 60 oranında düşüş gerçekleştiren Alman ve Hollanda açığını fazlasıyla kapatacağını kaydetti.

"Ukrayna ile 2 milyonu zorlarız diye düşünüyorum"

Kötü geçirilen 2016 turizminde Ukrayna’nın parlayan yıldız olduğunu ifade eden POYD Başkanı Duran, buna rağmen 1 milyon 60 bin Ukraynalı turistin Türkiye’ye geldiğine dikkat çekerek, yapılan vize anlaşmasının son derece yerinde bir karar olduğunu söyledi. Anlaşma sonrası ciddi bir artış gerçekleşeceğini kaydeden Duran, "Pasaportsuz kimlikle girilme konusu uzun zamandır konuşuluyordu. Sayın Dışişleri Bakanımızın zaten bu konuda ciddi bir çalışma içerisindeydi. İşin doğrusu bu bizim bir beklentimizdi. Çünkü kaybedeceğimiz pazarlar karşısında bir yerlerde de kazanmamız gerekiyordu. 2016’nın daha üzerinde bir seviyede geçirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bunun da en önemli kapılarından birisi Ukrayna. Şu şartlarda şahsi inancım 1,5 milyonu rahat buluruz, 2 milyonu zorlarız diye düşünüyorum. Her ne kadar ekonomileri rahat olmasa da, bizim şu anda sunduğumuz paketler, verdiğimiz hizmet, bu her şey dahil sistemi, Türkiye’ye gelişi tetikleyecektir" dedi.

Almanya ve Hollanda’da yüzde 50-60 kayıp

2017 yılının ilk iki ayında Türkiye’ye gelen Alman ve Hollandalı turistlerin düşüş içerisinde olduğunu belirten Duran, "Şu anda hem Almanya hem de Hollanda ile bir siyasi olumsuzluk var. Bugün Avusturya da bu gruba katıldı. Türkiye hakkında değişik söylemler içerisindeler. Bu pazarlarda ciddi bir kaybımız olacağı gözüküyor zaten. Almanya pazarında bizim için önemli bir dönem olan Ocak-Şubat döneminde yüzde 50 kaybımız var. Hollanda pazarında yine ilk iki ayda yüzde 63 kaybımız var. Bunlar zaten bazı göstergeler. Bence bu siyasi istikrarsızlıktan kaynaklanıyor. Bir müddetten sonra düzene girecek inancındayım. Bunların hepsi tamamen seçim dönemlerinde gerçekleştirilen olaylar ve alet ediliyoruz. Biz hep diyoruz ki turizm dostluğu getirir, barışı getirir. Onun için de biz turizmciler kendi işimizi yapacağız Biz siyaseti bilmeyiz, oraya karışmayız" diye konuştu.

"Putin’in tatil mesajı pozitif yansıyacak"

Ukrayna’da ciddi bir pasaport sorununun olduğunu kaydeden Duran, yapılan anlaşma neticesinde büyük bir sorunun halledildiğine dikkat çekti. Aynı anlaşmanın Rusya ile yapılması gerektiğini vurgulayan Duran, "Rusya’da da pasaport konusunda sorun var. Az sayıda pasaport var. Son gelişmeler içerisinde zaten Rusya’yla iyice yakınlaşmalar oldu. Yakında bu konu da çözülecektir. Karşılıklı vize problemleri çözülecektir. Onun için de Rusya’ya da ciddi bir artış olacaktır. Geçen sene 400 bin 500 bin Rus Antalya’ya geldi, bu sene 2,5 milyon, Türkiye geneli 3,5 milyon diyordum ama Sayın Putin’in, ‘Ben Türkiye’de tatil yaptım, hakikaten çok memnun kaldım, Türk hükümeti güvenlik konusunda elinden gelenin en iyisini yapıyor’ demesi bile aslında bizim için çok pozitif şeyler. Şu anda bile bu işin yine 2014 rakamlarını zorlayacağını gösteriyor. İnşallah bu görüşler ve sıcak ilişkiler devam eder. Ve biz yine 4-5 milyonları görürüz diye ümit ediyoruz" ifadelerini kaydetti.

"Yüzde 50 Almanya-Hollanda kaybı yaşansa bile artı 1,5 milyonu buluruz"

Son olarak Alman ve Hollandalı turistlerdeki düşüşle ilgili rakamlar veren Duran, düşüşün yüzde 50 gibi bir oranla devam etmesi halinde bile Türkiye’ye gelecek Rus ve Ukraynalı turistlerle bu açığın kapanacağını hatta Antalya’nın sezonu 1,5 milyon artıda kapatacağını söyledi. Duran, "Geçen sene Antalya’da 350 bin bir kayıpla Hollandalı ağırlamışız. Bu sene ne olur, hadi diyelim hakikaten yüzde 50-60’lar devam etsin 150 bin Hollandalı gelir, yani orada bir 200 bin kaybımız olur. Geçen sene Almanya’dan Antalya’da 2,5 milyon bir ağırlama yapmışız. Geçen sene yüzde 30 kayıp yaşamıştık, yüzde 40 diyelim ona ortalama 1 milyon da oradan kayıp olur. Şöyle global baktığımız zaman da 1,2 milyon sadece Almanya ve Hollanda’da kaybımız var. En kötümserle gideyim, 500 bin Ukrayna’dan gelir, Rusya ile ilişkilerimiz 2,5-3’lerden bahsediyoruz. Geçen sene 6,5 milyon turist ağırladığımız Antalya’ya 8 milyon dememin sebebi bu. Bir de bunun üzerine BDT ülkelerini koyun, İsrail pazarı iyi geliyor, İsrail pazarında da yüzde 60-70’lerde artıyla geliyor. Bunların hepsini bir araya koyarsanız biz çok rahat artı 1,5 milyonu buluruz. Yani 2016’dan bir kalem daha iyi oluruz. Ama hala 2014’lerin rakamına ulaşmamız için zaman gerekiyor" diye konuştu.