ATİNA () - Yunanistan'ın kreditörlere yeni bir anlaşma önerisinde bulunmak için yoğun çalışmalar yürüttüğü bildirildi. Atina'nın önümüzdeki saatlerde göndereceği yeni öneri paketinin bu akşam saatlerinde olağanüstü toplanacak Eurogroup'ta ele alınacağı iddia edildi.

Bugün gece yarısı sona erecek finansal destek programı ve IMF'ye yapılacak ödeme süresinin dolacak olması öncesi mutabakat sağlanması için yoğun temaslar ve hareketlilik dikkat çekiyor. Avrupa ve Atina, son dakika anlaşması için yoğun temaslar yürütüyor. Hükümet kaynakları, çözümün sürdürebilir olmasına vurgu yapıyor.

Başbakan Aleksis Çipras'ın Avrupalı liderler ile telefon temasları yoğun şekilde sürüyor. Başbakanlık uçağının akşam saatlerinde Brüksel'e uçmasının ise güçlü bir ihtimal olduğu belirtiliyor.

Syriza Partisi'nden üst düzey yetkililer, Çipras'a Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'ın dün yaptığı yeni anlaşma önerilerini dikkate alması uyarısında bulundu. Emekli aylıklarına verilen ikramiyenin devam etmesine yeşil ışık yakacağını belirten Juncker'ın yeni anlaşma önerisiyle uzlaşma ihtimalini güçlendirdiği belirtiliyor.

ANLAŞMA İÇİN YENİ ÖNERİLER HAZIRLANIYOR

Son günlerde yaşanan olumsuz gelişmeler üzerine Başbakan Aleksis Çipras ve hükümet yetkililerinin yoğun çalışmalar sürdürdüklerini aktaran basın-yayın organları, önümüzdeki saatlerde kreditörlere yeni önerilerden oluşan taslağın gönderilmesinin beklendiğini duyurdu. Önerilerin bu akşam olağanüstü toplanması ihtimali bulunan Eurogroup'ta ele alınacak. Kreditörler ile Atina'nın ortak bir noktada buluşması için çaba harcanacak.

Yunan tarafının sunacağı öneriler listesinde kreditörlerin otellere uygulanan KDV oranının yüzde 23'e çıkarılması ve emekli ikramiyelerine son verilmesi gibi taleplerden vazgeçmesi bulunuyor.

Atina, masadan kalkmadan önce 7,2 milyar Euro'nun verilmesi karşılığın 7,9 milyar Euro'luk önlem alınması teklifinde bulunmuştu. Kreditörlerin talep ettikleri tasarruf miktarı ise 8,5 milyar Euro civarındaydı.

Hükümet Sözcüsü Gavril Sakallaridis'in bugünkü basın toplantısını iptal etmesi, Avrupa'da basın toplantısı ve bilgilendirmelerin de yapılamamasının uzlaşma arayışlarının sonucu olduğu yorumu yapılıyor.

Bu arada bazı internet haber sitelerine göre IMF'nin yeni anlaşma masasında olmayabileceği belirtiliyor. Tarafların nihai anlaşmaya varana kadar ara bir çözüm üzerinde uzlaşarak Yunanistan'ın son günlerdeki trajedisine son verebilecekleri değerlendirmesi yapılıyor.

ATİNA'YI UZLAŞMAYA ZORLAYAN NEDENLER

Atina'nın yeni anlaşma önerisinde bulunmasına, referandum sonrası ekonominin kötüleşmesi, ülkede oluşan panik havası, referandum öncesi Euro yanlıları ile önlemlere 'evet' diyeceklerin çoğunluğu sağlayacaklarının anlaşılması ve iflas tehlikesi artmasına rağmen uluslararası piyasalarda meydana gelen etkinin beklenenden az olmasının etkili olduğu belirtiliyor.

Yunanistan'ın belirtildiği gibi son dakikada bir girişiminin olup olmayacağı merak konusu oldu. Başbakan Çipras, referandumda 'hayır' çağrısı yapmıştı.