Avrupalı besici, bir litre sütle 2 kilogram yem alırken, Türkiye'de ise bir kilogram yem alabiliyor.
Ülkede süt besicisi, sütte kazandığı parayı büyük oranda yem ve samana veriyor.
Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği(MASÜB) Başkanı Bilal Ay, yaptığı açıklamada, Macaristan'da besici bir litre sütle 2 kilogram yem alırken ülkede bir kilogram yem alabildiğini söyledi.
Türk besicisinin en önemli sorununun girdi maliyetlerinin yüksek olması olduğunu belirten Ay, yem fiyatları 2 lira artarak 50 kilogramlık süt yeminin çuvalının 49 liradan 51 liraya yükseldiğini kaydetti.
Başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinde süt sığırcılığında girdi maliyetlerinin Türkiye'ye göre yüzde 50 oranında düşük olduğunu belirten Ay, ülkede de besicinin para kazanması yem ve saman fiyatlarının düşmesi için acilen mazotun litresinin yarı yarıya aşağı çekilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ay, şunları söyledi:"Macaristan'daki besici sütten para kazanırken bizde kazanamıyor. Bizde süt parası yem ve samana gidiyor. Avrupa ülkelerine göre girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Mazot fiyatı aşağı çekilirse yem ve saman fiyatlarıda aşağı iner. Çekilmezse fiyatlarda sürekli artmaya devam eder. " diye konuştu.