Avrupalı liderler, Yunanistan'ın borç krizini görüşmek üzere bu akşam Brüksel'de olağanüstü toplanıyor.

Zirve öncesinde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Konseyi Başkanı Jean-Claude Juncker, Euro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem, IMF Başkanı Christine Lagarde ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi bir araya geldi. Görüşmenin ardından zirve toplantısına geçildi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da toplantı için Avrupa Konseyi binasına geldi.

Toplantılar öncesinde açıklama yapan Donald Tusk, Yunanistan'ın borç ödemesi için bir hafta kaldığını hatırlattı ve "Bekle-gör stratejisi artık sona ermeli." dedi. Tusk, zirveyi bu yüzden topladığını dile getirdi. Taraflara çağrıda bulunan Tusk, "Karşılıklı suçlamalarla bir yere varılamaz. Siyasi kumara son verilmeli." dedi.

Aleksis Çipras'ın yeni borç alabilmek için kreditörlerin talep ettiği reformlarla ilgili son dakikada getirdiği tekliflerle Yunanistan'ın iflastan kurtulması ihtimali güç kazanmıştı. Donald Tusk, Çipras'ın son teklifinin son haftalarda verilen işe yarar ilk teklif olduğunu dile getirdi. Tusk, teklifle ilgili teknik incelemelerin sürdüğünü kaydetti.