Avustralya'da Pricewaterhouse Coopers, PwC isimli finans araştırma şirketi tarafından yapılan çalışma ülkenin büyük bir borç yükü ile karşı karşıya kalabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, Federal bütçede gerekli tedbirler alınmazsa, 2037 senesinde Avustralya’nın borcu 1 trilyon dolar olacak. Ekonomistler, Avustralya’nın sırtında bir kambur haline gelen borç yükünü saatli bir bombaya benzetiyorlar.

Ekonomistler hükümet harcamalarında gerekli tedbirler alınmadığı ve hükümet gelirlerindeki düşmenin devam etmesi halinde, 10-15 yıl içinde Avustralya’nın dış borcunun, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 50’sinin üstüne çıkacağı tahmininde bulunuyorlar.

Uzmanlar ayrıca Federal hükümet tarafından planlanan 25 milyar dolarlık tasarruf tedbirlerinin de Senato’daki İşçi Partisi ve diğer küçük parti senatörleri tarafından onaylanmadığı için askıda beklediğine işaret ediyorlar. Bu harcama kesintilerinin bir kısmı ise halen Senato’ya sunulmayı bekliyor.

Yapılan bütçe tahminlerinde, Avustralya’nın şu anda toplamda 244 milyar doları bulan borçlarının, önümüzdeki 4 yıl içinde 312 milyar dolara çıkacağı belirtiliyor. 2031 senesi için yapılan borç tahmini ise 531 milyar dolar. 2037 senesi için yapılan borç tahmini ise 1 trilyon dolar olarak hesaplanıyor.

PwC kurumu ekonomisti Paul Abbey, “Avustralya Avrupa ülkelerini yaşadığı türden bir ekonomik krize sürüklenebilir ve borçlarının taksitlerini ödemekte bile zorlanabilir. Bu nedenle şu andaki harcamalarımızı, gelirlerimize göre ayarlamazsak, tahminimizden çok daha hızlı bir şekilde büyük bir borç batağına girebiliriz.” dedi.

Raporda ayrıca Federal hükümetle, eyalet hükümetleri arasında giderek büyüyen borç krizine de dikkat çekiliyor. Buna göre Federal hükümet, 80 milyar dolar tutan eğitim ve sağlık harcamalarını eyaletlerin üzerine kaydırmak istiyor.