Ekonomi uzmanları, Avustralya dolarının Amerikan doları karşısında ilk aşamada 68 sente, 2016 yılı sonlarına doğru ise 62 sente kadar gerileyebileceği tahmininde bulunuyor.

Avustralya doları, Amerikan doları karşısında son bir yıl içinde yüzde 18 oranında değer kaybına uğradı. Geçtiğimiz Şubat ayından bu yana ise 76 sent ile 81 sent aralığındaki değerde seyretti.

Morgan Stanley ekonomi analisti Chris Nicol, “Aslında Avustralya Merkez Bankası’nın düşük faiz uygulamaları nedeniyle piyasalarda belli bir yorgunluk var.” yorumunu yaptı.

Öte yandan Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens, yeni bir faiz indirimi çağrısında daha bulundu. Eğer bu gerçekleşirse, Avustralya’da şu anda yüzde 2 ile düşük olan faiz oranları rekor derecede daha da düşecek.

Faizlerin bu derece düşmesinin en önemli etkilerinden birisi ise emlak piyasasında ev fiyatlarının artması olarak kendini gösteriyor. Daha ucuz kredi alınabildiği için alıcılar evlere daha yüksek fiyatlar önerebiliyor.

Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens ayrıca Federal hükümetin harcamaları artırmak suretiyle ekonomiyi canlandırmaya çalışmasını da istiyor. Ancak harcamaların arttırılması da, zaten bütçe açığı olan hükümetin kısa vadede de olsa, daha fazla borç içine girmesi anlamına geliyor.